زوج درمانی را خیلی از افراد امری بیهوده و باطل میدانند. شاید به خاطر همین موضوع است که بسیاری از اختلافات به طلاق منجرب می شوند؛ درحالی که اختلاف در زندگی مشترک امری طبیعی است و می توان با زوج درمانی بسیاری از این مشکلات را حل نمود.
این طرز فکر اشتباه مردم ریشه در ناآگاهی و عدم مطالعه آن ها دارد. این درمان نیز مانند درمان های دیگر مثل درمان افسردگی و… نیاز دارد به متخصص مراجعه شود تا با مشورت درست از یک فرد آگاه و با دانش بتوان اختلاف زندگی زناشویی خود را حل کرد.
ما در این مقاله قصد داریم تا شما عزیزان را با زوج درمانی و انواع آن آشنا کنیم. بدون شک افزایش اطلاعات در این زمینه می تواند تاثیر بسیار ویژه ای در زندگی شما و اطرافیان خود داشته باشد.
هدف زوج درمانی
هدف از زوج درمانی ایجاد رابطه رضایت بخش و سالم برای هر دو طرف است. در این راه، این احتمال وجود دارد که از شما خواسته شود، راه های جدیدی را برای ارتباط با شریک زندگی خود امتحان کنید. با این حال، شریک زندگی شما نیز همین روند را طی می کند و سعی می کند بفهمد برخی از رفتارهای او چگونه بر شما تأثیر می گذارد. بنابراین، هدف از زوج درمانی، راهنمایی زوجین برای بهبود نحوه تعامل در رابطه است.
مشاوره زوجین محیط امنی را برای زوجین فراهم می کند تا مشکلات موجود در روابط خود را شناسایی کرده و با یکدیگر برای تغییر اوضاع همکاری کنند. زن و شوهر یاد خواهند گرفت که مخالف یکدیگر نیستند، بلکه تصورات زوجین از یکدیگر است که مشکلات را تشدید می کند. پس زوجین برای شناسایی این چرخه و ایجاد تغییرات مناسب در رابطه با یکدیگر همکاری خواهند کرد.

زوج درمانی چه کاری انجام می دهد؟
به گفته روانشناسی امروز، برای اینکه زوج درمانی مؤثر واقع شود، هر دو فرد باید متعهد به بهبود روابط خود باشند و در عین حال نقاط قوت و ضعف خود را نیز بپذیرند. شناخت عادات دشوار خود به همان اندازه مهم است که تشخیص دهید چه چیزی در شریک زندگیتان، شما را دیوانه می کند. مشاوره زوجین جایی نیست که یکی از طرفین خشم، رنجش یا رفتار های مخرب طرف دیگر را تخلیه کند. هدف آن پیدا کردن راه حل های مبتنی بر عشق و فداکاری و تمایل به همکاری در جهت ایجاد یک رابطه سالم است.
رابطه درمانی می تواند به شما کمک کند تا نحوه برقراری ارتباط با یکدیگر برای حل تعارضات را درک کنید. شاید شما و شریک زندگی تان تفاوت های فرهنگی داشته باشید که در مورد آنها بحث نشده است. از طریق تکنیک های ارائه شده در درمان، زوج یاد می گیرد که شکایات، نیازها و مشکلات خود را بیان کند. علاوه بر این، در یک محیط محرمانه، روانشناس به شناسایی تعارضات کمک و به عنوان یک میانجی عمل می کند. زن و شوهر یاد می گیرند خواسته های فردی را درک کنند و در نهایت شروع به جستجوی راه حل مناسب می کنند. به طور خلاصه، درمانگر به دنبال ایجاد روابط سالم و پایدار همسران است.

در جلسات زوج درمانی چه اتفاقی می افتد؟
مشاوره زوجین که به عنوان ابزاری برای کمک به حل تعارض های موجود در یک رابطه تلقی می شود، شامل مسائل ساده تر تا سوالاتی که آینده رابطه را تحت کنترل قرار میدهند، است. در جلسات مشاوره زوجین، هر چیزی که زوجین را درگیر می کند، از خانواده های دو طرف و محیطی که معمولا در آن زندگی می کنند، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نقش درمانگر این است که به آنها کمک کند تا بفهمند مشکلات از چه زمانی و چگونه شروع شده و چگونه بر زندگی مشترک آنها تأثیر می گذارد تا زوجین را قادر به تجزیه و تحلیل موقعیت ها و یافتن راه هایی برای مدیریت آن ها کند.
برای دستیابی به همه این اهداف، علاوه بر حل مسائل مرتبط با کمبود عاطفه و وابستگی عاطفی، باید ریشه مشکلات را پیدا کرد و با قاطعیت به دنبال راه حل بود. بنابراین در زوج درمانی روانشناس به عنوان نوعی واسطه عمل می کند. او از هیچ یک از طرفین دفاع نخواهد کرد. این متخصص کمک می کند تا انحرافاتی که باید اصلاح شوند و موقعیت هایی که باید در معرض دید و بحث قرار گیرند، شناسایی شوند.
اگر روانشناس متوجه شود که در یکی از طرفین درگیر مشکلی بوده یا عدم اعتماد وجود دارد، ممکن است جلسات فردی را برای بررسی آنچه اتفاق می افتد پیشنهاد دهد.مواردی مثل درمان افسردگی یا درمان اضطراب جزو همین موارد می باشد.

پیش آگهی های مثبت زوج درمانی
در اینجا به مواردی که باعث بهبود یک رابطه، داشتن جلسات زوج درمانی مفیدتر و رسیدن زودتر به نتایج منجر می شود اشاره خواهیم کرد:
- داشتن رابطه سالم و عاشقانه
- اوضاع مالی مناسب
- تحصیلات و درک بالا
- داشتن خانواده های حامی
- تقسیم وظایف به صورت عادلانه
- داشتن فرزند
- تیپ های شخصیتی مشابه
پیش آگهی های منفی زوج درمانی
عواملی که در اینجا نام برده شده است می تواند موجب کم اثر بودن جلسات مشاوره، زوج درمانی ناموفق، نیاز به تعداد جلسات بیشتر و نرسیدن به نتیجه مطلوب و دلخواه شود:
- داشتن اختلالات شخصیتی
- مخالفت های خانواده یا طایفه
- اوضاع مالی
- عدم همکاری یکی از زوجین
- داشتن یک رابطه و عدم توانایی در قطع آن مانند وابستگی به پدر یا مادر

فرآیند ارزیابی و درمان توسط زوج درمانگر چگونه صورت می گیرد؟
در جلسه درمانی، رابطه و شخصیت هر یک از زوجین با تمام گفته می شود. درمانگر و زوجین تقریباً یک ساعت با یکدیگر تعامل دارند، هر دو طرف صحبت و بحث می کنند، با دقت به حرف های یکدیگر گوش می دهند و در پایان جلسه، هرکدام با انتظاراتی، جلسه را ترک می کنند. در طول جلسه، لبخند، اشک، خاطرات خوب و بد، حسرت، پشیمانی، اضطراب، ابراز خشم و سایر احساسات می تواند وجود داشته باشد.
با این حال، این راهی است برای دستیابی درمانگر به رویدادهایی که ممکن بوده از نظر عملکردی با وضعیت فعلی بیمار مرتبط باشد. فرآیند درمانی زمانی رخ می دهد که طرفین درگیر به شناخت نقاط ضعف و قدرت یکدیگر پرداخته و یک دیگر را درک می کنند. همچنین، در جلسه درمانی، درمانگر با میانجیگری کلامی یا حتی برخی از تکنیک ها به زوجین کمک می کند.

بررسی انتظارات زوجین از رابطه توسط زوج درمانگر چگونه صورت می گیرد؟
درمانگر ابتدا با طرح سوالاتی از طرفین، انتظاراتی که از یکدیگر دارند را شناسایی می کند. برخی از سوالاتی که او از زوجین می پرسد، عبارتند از:
- چه انتظاری از یک رابطه درست و سالم دارید؟
- چه اقداماتی را برای بهبود روابط خود با همسرتان انجام داده اید؟
- همسرتان چه کاری برای حفظ رابطه شما انجام داده است؟
- چه انتظاری از همسرتان دارید؟
برای شرکت در زوج درمانی چه شرایطی لازم است؟
مشاوره ازدواج برای زوجین در هر سنی و هر طبقه ای مناسب است. چه اخیراً ازدواج کرده باشید و چه چندین دهه با هم بوده اید، می توانید از زوج درمانی استفاده کنید. زیرا هنگامی که زوجین دقیقاً بدانند چه زمانی باید به دنبال مشاوره باشند، احتمال نجات یک رابطه آشفته بسیار بیشتر است زیرا این فرصت را دارند که احساسات، تردید ها، اضطراب ها و انتظارات خود را آشکارا بیان کنند.
معمولاً، افراد زمانی که دچار مشکل شده اند یا پس از چندین بار تلاش برای حل آن ها از نظر عاطفی تخلیه شده اند، به دنبال کمک روانی هستند. پس قبل از تصمیم گیری بزرگ یا تغییر ناگهانی، زوجین می توانند از یک روانشناس مشاوره بگیرند.حتی می توانند از مشاوره آنلاین روانشناسی نیز کمک بگیرند.

انواع مختلف زوج درمانی
انواع مختلفی از زوج درمانی وجود دارد، بنابراین مهم است که روشی را انتخاب کنید که متناسب با نیازهای شما باشد. در اینجا جزئیات مختصری از برخی از رایج ترین انواع درمان ها آورده شده است.یکی از راه های اولیه خودشناسی است که با آموزش مدیتیشن می توانید به آن برسید:
زوج درمانی با درمان هیجان محور
درمان متمرکز بر هیجان (EFT) یک روش موفق مشاوره زوجین است. EFT می تواند برای شناسایی الگوهای منفی در یک رابطه استفاده شود که باعث شده دو نفر ارتباط خود را از دست بدهند. دو نفر ممکن است با تمرکز بر الگوها و رفتارهایی که باعث ایجاد گسست عاطفی در رابطه می شوند، بهبودی و پیوند مثبت تری را آغاز کنند. بنابراین، EFT برای حدود 75 درصد از زوج هایی که از آن استفاده می کنند موثر و مفید است.
درمان شناختی- رفتاری
درمان شناختی رفتاری (CBT) نوعی مشاوره است که به افراد کمک می کند تا الگوهای منفی افکار و رفتار را شناسایی و تغییر دهند. طبق آمار، CBT یک درمان موثر برای بسیاری از شرایط سلامت روان، از جمله اضطراب و افسردگی بوده که می تواند به زوج ها کمک کند تا نحوه ارتباط بهتر با یکدیگر و مدیریت تعارض را بیاموزند. CBT همچنین می تواند به زوج ها کمک کند تا الگوهای رفتاری منفی خود را شناسایی و تغییر دهند.
زوج درمانی رفتاری یکپارچه نگر
این تکنیک که به عنوان زوج درمانی رفتاری (BCT) نیز شناخته می شود، بر شکل دادن به رفتار با پاداش دادن به رفتار خوب که ثبات و رضایت را تقویت می کند و در عین حال عادات مخرب را جریمه می کند، تمرکز دارد. رفتارد رمانی بر این فرض استوار بوده که همه رفتارها آموخته شده و به این ترتیب، می توان آن را فراگرفت.
این نوع درمان بر تغییر الگوهای منفی رفتار به منظور بهبود کیفیت کلی رابطه متمرکز است. رفتار درمانی اغلب به مسائلی مانند مشکلات ارتباطی، حل تعارض و خیانت می پردازد. بسیاری از زوج ها رفتار درمانی را راهی مفید برای یادگیری مهارت ها و روش های جدید تعامل با یکدیگر می دانند.
زوج درمانی روان پویشی
درمان روان پویشی امید ها و ترس های اساسی را که باعث تحریک شما و شریک زندگیتان می شود، را بررسی می کند تا به شما در درک بهتر یکدیگر کمک کند. این نوع درمان می تواند برای زوج هایی که احساس می کنند در الگوهای تعارض گیر کرده اند یا در برقراری ارتباط مشکل دارند یا برای زوج هایی که اخیراً یک رویداد آسیب زا مانند خیانت را تجربه کرده اند مفید باشد.

مدت درمان و مراقبت های لازم پس از زوج درمانی چگونه است؟
طول درمان به شرایط زوجین، اهداف درمانی و نوع درمان بستگی دارد. برخی از زوج ها برای چند جلسه با یک درمانگر کار می کنند و به نتیجه می رسند اما برخی دیگر چندین هفته یا ماه به مشاوره ادامه می دهند. اما طبق گزارشات، میانگین تعداد جلسات درمانی با یک درمانگر ازدواج و خانواده 12جلسه است.
در نهایت، مهم است که به یاد داشته باشید که درمان هر زوج متفاوت است. چیزی که برای یکی جواب می دهد ممکن است برای دیگری جواب ندهد. با این حال، اگر در برقراری ارتباط با شریک زندگی خود مشکل دارید، به دنبال زوج درمانی باشید و پس از درمان نیز، به رفتار خود ادامه داده و هرگز به عقب باز نگردید. در پایان، اگر احساس درماندگی می کنید و نمی توانید به دنبال درمان باشید، می توانید با روانشناسی کیانی تماس بگیرید.

آیا زوج درمانی با مشاوره ازدواج متفاوت است؟
بسیار از افراد به اشتباه این دو مقوله را یکی می دانند اما در واقیعیت این دو با یکدیگر متفاوت هستند.
زوج درمانگر مشکلات زوجین را پس از ازدواج مورد بررسی قرار می دهد. درواقع زوج درمانگر به اختلافات نگاه ریشه ای و پایه ای دارد. این یعنی فرد متخصص می خواهد با مرور گذشته ی زوجین و پیدا کردن منشا اختلافات، علت ازدواج و علاقه زوجین به یکدیگر را یادآوری کند تا به آن ها کمک کند که درک بهتری از یکدیگر داشته باشند.
اما هدف اصلی مشاوران ازدواج، مشاوره به زوج های جوان در پیش از ازدواج است. که این مشاوره به شکل های مختلف مثل مشاوره فردی با هرکدام از زوجین، مشاوره زوجین با یکدیگر و مشاوره با خانواده ی زوجین می باشد.
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
- انواع مختلف زوج درمانی چگونه است؟
زوج درمانی هیجان محور،زوج درمانی شناختی رفتاری،زوج درمانی یکپارچه نگر ،زوج درمانی روان پویشی
- زوج درمانی چه کاری انجام می دهد؟
زوج درمانی به طرفین یک رابطه کمک می کند تا مشکلات و تعارض های موجود در رابطه خود را بررسی کرده و راهی برای واکنش مناسب نسبت به آن ها ایجاد می کند.
دیدگاهتان را بنویسید