چرا بعضی از والدین دچار احساس گناه می شوند؟

برخی مواقع ممکن است به عنوان والدین یک کودک دچار احساس گناه شوید. در قدم اول باید بدانید که این احساس گناه کاملا طبیعی است. ممکن است با خود فکر کنید که پدر یا مادر خوبی نیستید یا به دلیل اینکه نمی توانید به اندازه کافی با فرزندتان وقت بگذرانید احساس گناه می کنید. در اینجا برای از بین بردن احساس گناه در والدین باید به این مسئله دقت داشته باشید که هیچ پدر یا مادری نمونه نیست و ممکن است هر کسی در امر فرزند داری با مشکلاتی رو به رو شود. در ادامه به راه های مقابله با این احساس گناه و دلایل آن می پردازیم. با ما همراه باشید.

احساس گناه در والدین چیست؟
در قدم نخست بهتر است شما را بیشتر با معنی و مفهوم احساس گناه در والدین آشنا کنیم. اغلب این احساس زمانی اتفاق می افتد که والدین نمی توانند میان تفریح و علاقه هایشان و فرزندشان تناسب ایجاد کنند. این مسئله به این معنا است که پدر یا مادر قادر نیست به همان میزان که برای شغل خود وقت می گذارد؛ زمانی را نیز با فرزندش بگذراند. همین مسئله به میزان زیادی موجب ایجاد احساس گناه در او می شود؛ او با خود می گوید که والد خوبی نیست و نمی تواند به طور مناسب به وظایف خود عمل کند.این احساسات در شرایط شدید تر باعث ایجاد افسردگی می شود که فرد باید به درمان افسردگی بپردازد.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
در این زمان میان نقش های متنوع پدر یا مادر تنش شدیدی ایجاد می شود. در زمانی که والدین در حال کار کردن هستند یا به تفریح می پردازند به دلیل این که در کنار فرزندان خود نیستند، احساس گناه می کنند و این مسئله می تواند به میزان زیادی موجب آزار آن ها شود. البته دقت داشته باشید که این احساس در ماه های نخست فرزند دار شدن بیشتر خواهد بود؛ این مسئله به این دلیل است که والدین به تازگی بچه دار شده اند و احساس می کنند باید تمام زمان خود را با فرزندشان بگذرانند.
این احساس ممکن است کاملا زودگذر باشد و مادر یا پدر سریعا آن را پشت سر بگذارند؛ اما در صورتی که با گذشت زمان هنوز هم حس گناه در آن ها وجود داشته باشد، بهتر است سریعا نسبت به رفع آن اقدام کنند. این مسئله به این خاطر است که احساس گناه در والدین روی فرزندان نیز تاثیر منفی می گذارد و ممکن است آن ها را نیز دچار نگرانی و اضطراب کند.

ویژگیهای احساس گناه در والدین
حال نوبت به آن رسیده که شما را با ویژگی ها و خصوصیات احساس گناه در والدین بیشتر آشنا کنیم. ممکن است پس از به دنیا آمدن فرزندتان احساسات متناقضی را تجربه کنید که ندانید دقیقا به چه علت به وجود آمده اند. شدت و میزان این احساسات به موارد مختلفی بستگی دارد که از جمله آن ها می توان به عدم تجربه، تروما های روانی موجود در والدین، اختلالات وسواسی و… اشاره کرد. در ادامه به بررسی مهم ترین ویژگی های احساس گناه در پدر یا مادر خواهیم پرداخت:
- همواره احساس می کنید نمی توانید کار درست را انجام دهید یا هر کاری می کنید اشتباه است.
- همواره کارهای زیادی برای انجام دارید اما نمی توانید به جز یکی دو مورد آن ها را انجام دهید.
- از گذراندن وقت با کودکتان هیچ لذتی نمی برید و می خواهید از او فرار کنید.
- فشار عصبی زیادی به خاطر انجام ندادن کار هایتان متحمل می شوید.
- نمی توانید هیچ وقتی برای خودتان داشته باشید و تمام وقتتان صرف انجام کار های بیهوده می شود.
- همواره دچار اضطراب یا افسردگی هستید.
- نمی توانید به درستی بخوابید یا غذا بخورید.
- احساس خستگی و فرسودگی شدیدی دارید و نمی توانید خود را از شر این احساس خلاص کنید.
- روابط و تعاملات اجتماعی تان با همکاران و دوستانتان به شدت کم رنگ شده است.
- نمی توانید میان کار های خانه و شغلتان تمایز ایجاد کنید.

علل احساس گناه در والدین
همان طور که گفته شد وجود احساس گناه در والدین ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. زمانی که شما به عنوان پدر یا مادر نمی توانید به اندازه کافی برای فرزند خود وقت بگذارید، به این احساس دچار می شوید. حتی در برخی مواقع ممکن است به تمام خواسته های فرزندتان بله بگویید تا کمی از احساس گناهی که دارید، بکاهید. در ادامه مهم ترین دلایل برای احساس گناه در والدین را با هم بررسی می کنیم.
شاغل بودن والدین
در وهله اول بهتر است به والدینی بپردازیم که شاغل هستند. اغلب این افراد بخشی از شبانه روز خود را در محل کار می گذرانند و همین مسئله موجب می شود تا کمتر در کنار فرزندشان حضور داشته باشند. ممکن است از این که شغل خود را دوست دارید و برای آن وقت می گذارید، احساس گناه کنید. همچنین ممکن است از این که برخی اوقات بی حوصله و آشفته به منزل و نزد فرزندتان باز می گردید، احساس بد داشته باشید. تمامی این مسائل می توانند به شدت به شما آسیب بزنند و به شما احساس گناه بدهند.
دقت داشته باشید اگر شاغل هستید، می توانید کودکتان را به مهد های کودک بفرستید. از این طریق هم از این که فرزندتان تنها نیست، خیالتان آسوده است و هم می دانید او در حال فراگیری مهارت های تازه است. توصیه فریبا کیانی به شما این است که شغلتان را کنار نگذارید و به هیچ وجه خودتان را از کارتان کنار نکشید. دقت داشته باشید باید زمانی را به خودتان اختصاص دهید تا بتوانید مادر و پدر بهتری برای فرزندتان باشید.
وجود رفتار نامناسب در فرزند
ممکن است کودکتان در انظار عمومی رفتار بدی از خودش نشان دهد؛ این مسئله می تواند باعث خجالت یا احساس گناه در شما شود. در این زمان ممکن است نگاه والدین دیگر نیز به شما بیوفتد و برای شما احساس ناراحتی و همدردی داشته باشند.
در ابتدا بهتر است توقعتان را از کودکتان پایین بیاورید و ببینید دقیقا در چه حدی از او انتظار دارید. سپس با کودکتان در مورد رفتارش و عواقب بد آن صحبت کنید تا به او بفهمانید کاری که انجام می دهد درست نیست. بهتر است زمانی که کودکتان خواب آلوده است او را بیرون نبرید تا بتوانید از وقوع بحران جلوگیری کنید.
رژیم غذایی نامناسب کودک
برخی اوقات ممکن است از این که فرزندتان بد غذا است و به درستی غذا نمی خورد، احساس گناه کنید. برخی اوقات ممکن است کودک بدون هیچ مقاومتی غذایی را که برایش آماده کرده اید را بخورد، اما برخی مواقع نیز احتمال دارد فرزندتان بهانه بگیرد و از خودرن غذاهای سالم سر باز زند. در این زمان بهتر است با او مدارا کنید و دعوا و بحث را کنار بگذارید. سعی کنید نه خودتان و نه فرزندتان را بر سر غذا خوردن مورد آزار و اذیت قرار ندهید.

تأثیر احساس گناه در والدین
شاید برایتان جالب باشد، تاثیری که احساس گناه بر والدین یا فرزندان می گذارد، بر اساس چگونگی مدیریت کردن آن ها کاملا متفاوت است. برخی اوقات ممکن است والدین برای خلاص شدن از احساس گناه به فرزندشان باج بدهند؛ آن ها را برای بازی به بیرون ببرند یا با خرید اسباب بازی کودک را از سر خود باز کنند. بر اساس جلسات روانشناسی باید بگوییم این کار کاملا اشتباه است و تاثیر نامناسبی روی فرزند می گذارد و ممکن است فشار بیشتری را به والدین تحمیل کند.
همچنین در برخی مواقع ممکن است احساس گناه به صورتی روی والدین تاثیر بگذارد که آن ها خود را درمانده ببینند. در این زمان پدر یا مادر خود را ناتوان می بیند؛ به طوری که نمی تواند کارهایی را که پیش از این به خوبی انجام می داد، انجام دهد.
مقابله با احساس گناه در والدین
آخرین مسئله ای که قصد داریم به آن بپردازیم، مقابله با احساس گناه در والدین است. برای این که بتوانید به خوبی با این احساس مقابله کنید بهتر است موارد زیر را دنبال کنید:
- شناسایی ریشه های مربوط به احساس گناه: سعی کنید دلایل احساس گناه را شناسایی کنید. افکار خود را دسته بندی کنید تا ریشه های احساس گناه را پیدا کنید.
- سعی کنید به دسته بندی افکارتان بپردازید: سعی کنید احساسات مثبت را از احساسات منفی جدا کنید. از این طریق بهتر می توانید خود را کنترل کنید.
- در لحظه زندگی کنید: سعی کنید زیاد به آینده فکر نکنید. در زمان حال زندگی کنید و از آن لذت ببرید.
- سعی کنید خودتان را با دیگران مقایسه نکنید: بهترین راه برای عدم مقایسه این است که عزت نفس داشته باشید و به توانایی های خود واقف باشید.
- استراحت کافی داشته باشید: داشتن استراحت کافی به میزان زیادی روی افکار و رفتار شما تاثیر گذار خواهد بود.
- از یک روانشناس کمک بگیرید: اگر دیدید که نمی توانید به تنهایی احساس گناه را از خود دور کنید، بهتر است از جلسات روانشناسی فریبا کیانی کمک بگیرید و مشکلات خود را حل کنید.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم شما را با احساس گناه در والدین و دلایل آن آشنا کنیم. بهتر است دست از مقایسه خود با دیگران بردارید و توقعتان را از کودکتان پایین بیاورید. از این طریق به میزان زیادی احساس گناه در شما کاهش می یابد. همچنین می توانید از جلسات روانشناسی فریبا کیانی استفاده کنید و در مورد مشکلات خود با افراد حرفه ای و خبره صحبت کنید.
منبع: empoweringparents ، wellnest
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
چرا در والدین احساس گناه ایجاد می شود؟
شاغل بودن والدین، طرز برخورد نادرست با فرزندان، رژیم غذایی نامناسب برای کودک می تواند از دلایل ایجاد حس گناه در والدین شود.
نشانه های احساس گناه در والدین چیست؟
همواره دچار اضطراب هستند، به دنبال درمان افسردگی در خود هستند، نمیخواهند زمان زیادی را با کودکان خود بگذرانند .
دیدگاهتان را بنویسید