روانشناسی خلاقیت چیست؟

وظیفه روانشناسی خلاقیت بررسی مولفههای مختلف خلاقیت است و به شما کمک می کند تا بدانید خلاقیت چیست و چگونه میتوان آن را افزایش داد؟ شما زمانی میتوانید خلاقیت را در خود تقویت کنید که مسیرهای افزایش خلاقیت را بشناسید و به آن دسترسی داشته باشید.
انواع روانشناسی به ما کمک میکند تا هر روز و هر لحظه به سمت حال خوب و روان سالمتر حرکت کنیم و از آنجایی که این عمل بسیار پهناور است شما میتوانید در هر زمینهای از آن کمک بگیرید؛ به عنوان مثال روانشناسی عشق حال شما را در روابط عاطفیتان بهبود میبخشد، به کمک روانشناسی رنگها میتوانید از معجزه رنگها در التیام دردهایتان استفاده کنید، روانشناسی اجتماعی روابط کاری و احساس شما نسبت به اجتماع را تلطیف میبخشد و هزاران شاخه دیگر که هر کدام مزایایی دارند. در این بخش قرار است بیشتر راجع به روانشناسی خلاقیت بدانیم.
خلاقیت چیست؟
از لحاظ علم روانشناسی خلاقیت یعنی تولید ایده و راه حلهای جدید و بکر برای حل مسئله یا ایجاد یک ترکیب جدید با به هم آمیختن چند ترکیب دیگر.
خلاقیت یک فرایند ذهنی است که نتیجه آن خلق یک اثر جدید، نو و متفاوت است؛ در واقع خلاقیت ترکیبی اصولی از ابتکار و انعطاف پذیری است.
خلاقیت دو مولفه اصلی دارد اول اینکه حاصل ترکیب ایدههای جدید و قدیمی است و دوم اینکه امری انحصاری است.
افراد خلاق برای مسائلی یکسان راه حلهای متفاوت ارائه میدهند و سعی دارند هر بار از یک راه جدید به پاسخ یکسان دست یابند.
از آنجایی که خلاقیت یک امر مهم و اساسی است در روانشناسی نیز به بررسی و تجزیه و تحلیل آن پرداختهایم.
روانشناسی خلاقیت در کودکان
برای اینکه بتوانید کودکانی خلاق تربیت کنید باید برای باز شدن کانالهای خلاقیت بر روی ذهن و روان آنها تلاش کنید و افکار کودک را به سمت و سوی مناسب برای گسترش خلاقیت هدایت کنید.
خلاقیت در کودکان به شکل ایدههای ناب ورود پیدا میکند. کودکان برای یک مسئله راه حل و ایدهای متفاوت ایجاد میکنند که این ایده متفاوت میتواند سرچشمه خلاقیت آنها را شکل دهد.
خلاقیت از نظر روانشناسی در بعضی کودکان به شکل یک اختراع و ایجاد یک شی یا ایده خود را نشان میدهد و گاهی به شکل یک تمایل به ابراز عقیده و جهان بینی خود را نشان میدهد که در این صورت کودک میتواند به یک نظریه پرداز بسیار خلاق و جذاب تبدیل شود.
اگر مایل هستید بیشتر راجع به روانشناسی خلاقیت کودکان بدانید بهتر است با یک روانشناس کودک در ارتباط باشید و از راهنماییهای آن کمک بگیرد.
جالب است برایتان بگویم که خلاقیت در ایجاد جذابیت در شما نیز بسیار اثرگذار است. شما اگر فرد خلاقی باشید میتوانید به سمت جذاب شدن حرکت کنید. برای این کار شما میتوانید مجموعه چگونه جذاب باشیم را از همین سایت تهیه کرده و به نتایج عالی برسید.
10 راهکار روانشناسی برای افزایش خلاقیت
برای اینکه بتوانید در زندگی خود به یک فرد خلاق تبدیل شوید باید راهکارهای متفاوتی را امتحان کنید.
یکی از اصلیترین راهکارهای ایجاد خلاقیت در کودکان انجام بازیهای متفاوت است. خلاقیت را میتوان به صورت اکتسابی بدست آورد، البته قسمتی از آن به صورت ذاتی در آدمی وجود دارد.
- مدیتیشن کنید.
- سعی کنید در طول روز حداقل 15 دقیقه پیاده روی کنید.
- برای خود پاداش در نظر بگیرید. این پاداش میتواند مادی یا معنوی باشد.
- ایجاد یک فاصله روانشناختی میتواند در ایجاد خلاقیت موثر باشد. مقصود از فاصله روانشناختی این است که محدودیتهای موجود را به خود نسبت ندهید سعی کنید کمی از آن فاصله بگیرید و از دریچههای متفاوت به موضوع بنگرید.
- خود را بین المانهای الهام بخش اسیر کنید. این المانها میتواند دفتر نقاشی، محیط کار یا یک کافی شاپ دنج باشد.
- سعی کنید محدودیتها را در نظر نگیرید. فکر کردن به محدودیتها میتواند کانالهای ذهنی شما را مسدود کند و مسیر خلاقیت را با مانع روبرو سازد.
- خیال پردازی کنید. خیال پردازی یک کانال ارتباطی بین واقعیت و تصورات است.
- ایدههای موجود را دوباره وارسی کنید و سعی کنید با اعمال تغییراتی یک راه جدید و نوین را بیابید.
- به احساسات خود تکیه کنید. در سال 2007 تحقیقی انجام شد تا نقش احساسات را در بروز خلاقیت بسنجد و نتیجه تحقیق اینگونه بود که احساسات منفی در کنار احساسات مثبت میتواند به باز شدن مسیرهای خلاقیت کمک کند.
- از دنیای رنگها غافل نشوید. رنگها دنیای شما را دگرگون میکنند و میتوانند با ایجاد آرامش ذهن و روان ما را برای تراوش خلاقیت آماده کنند.
از دیدگاه روانشناسی خلاقیت، افراد خلاق چه ویژگیهایی دارند؟
افراد خلاق اغلب ویژگیهای زیر را از خود نشان میدهند:
1. این افراد اصولا ذهن روشنی برای پذیرش نظرات متفاوت افراد مختلف دارند و نسبت به هیچ موضوعی تعصب شدید نشان نمیدهند.
2. افراد خلاق، از نظر ذهنی استقلال دارند و میتوانند به راحتی خود را بشناسند و به نظرات دیگران وابسته نباشند. این افراد قادرند خود را در بعد سوم شخص ببینند و بشناسند.
3. یکی دیگر از خصوصیات افراد خلاق تمایل آنها به تجربه کردن است و افراد خلاق افراد محافظه کاری نیستند و نمیتوانند محافظه کاری را درک کنند. این افراد تجربه گرا و شدیدا جسور هستند و میتوانند مرزهای مسائل مختلف را جابجا کنند.
4. یکی دیگر از خصوصیات افراد خلاق میل آنها به اندیشیدن است. افراد خلاق بسیار میاندیشند و مطالعه میکنند. این افراد برای اینکه بتوانند خلاقیت داشته باشند، باید بتوانند اطلاعات بسیاری را در ذهن خود انباشته کنند؛ بنابراین یکی از مهمترین ترفندها در این افراد داشتن میل به مطالعه و یادگیری فراوان است.
5. یکی دیگر از مهمترین معیارهای یک فرد خلاق اهمیت لذت بردن از روابط است. افراد خلاق کسانی هستند که میتوانند در مواجهه با مسائل زندگی درک گشاده رو باشند. این افراد معمولا در پی لذت بردن از زندگی هستند و میتوانند از این طریق به بطن زندگی وارد شوند.
6. یکی دیگر از ویژگیهای افراد خلاق توانایی در مدیریت بخشهای مختلف شخصیتی خود است. این افراد میتوانند مدیریت ذهن خود را بر عهده بگیرند.
7. یکی از ویژگیهای افراد خلاق توانایی آنان برای زندگی کردن در حال است. آنها میتوانند زیباییهای هر لحظه را ببینند و لذت ببرند.
8. افراد خلاق به دریافتهای شخصی خود اعتماد دارند و اجازه میدهند که شهود و دریافتهای درونی آنها راهنماییشان کند. این افراد اجازه نمیدهند که دنیای اطراف ارتباط آنها با طبیعت و کائنات قطع کند و در زندگی به راهنمایی های درونی خود توجه میکنند.
9. یکی دیگر از ویژگیهای این افراد اینگونه است که نسبت به خود و دیگران پذیرش دارند و میتوانند در زندگی نسبت به تفاوتهای دیگران روی خوش نشان دهند.
در آخر یکی از ویژگیهای افراد خلاق، تمایل آنها به کنجکاوی در مسائل مختلف است؛ در واقع شما اگر میخواهید فرد خلاقی باشید، باید تلاش کنید که در زندگی به مسائل اطرافتان اهمیت دهید. این تفکر باعث میشود بتوانید ذهن خود را برای افزایش خلاقیت شخصی و بالا بردن گیرایی در این مسیر باز کنید.
دیدگاهتان را بنویسید