اهمیت تاب آوری در زندگی

اگر تابه حال واژه تاب آوری را شنیده باشید می توانید بگویید که منظور از این اصطلاح چیست؟ اما سوال اینجاست که آیا شما فردی تاب آور هستید؟ افراد تاب آور چه ویژگی هایی دارند و چگونه می توان این مهارت را در خود پرورش داد؟ ما پاسخ سوالات شما را در این مطلب گردآوری کردیم پس تا انتها همراه ما باشید.

تاب آوری به چه معناست؟
تاب آوری مهارتی است که به ما توانایی تحمل ناملایمات زندگی را می بخشد. در زندگی هر فردی مسائلی بوجود می آید که تجربه ای تلخ، غم، غصه یا فشارهای عصبی به همراه می آورد. در مواجهه با این وقایع می توان از زندگی دست کشید؛ یا با تاب آوری از آن ها گذر کرده و کیفیت زندگی خود را بهبود داد.
تاب آوری در روانشناسی یعنی داشتن انعطاف در برگرداندن زندگی به حالت عادی. این مفهوم از واژه resilience یعنی برگشتن یا پس زدن گرفته شده است .افرادی که این ویژگی را در خود پرورش داده اند، در مواجهه با سختی، مشکلات، نا امیدی بر خود غلبه می کنند و همه چیز را تحت کنترل می گیرند تا روال زندگی را به حالت عادی برگردانند.
آنچه که مسلم است، زندگی هیچ فردی خالی از مصیبت، کمبود و وقایع ناگوار نیست، برنده کسی است که در برابر این ناملایمات و سختی های زندگی مقاومت می کند و تاب می آورد. تاب آوری مهارتی است که هر کس باید آن را کسب کند و به تقویت آن بپردازد.برای کسب مهارت های تاب آوری می توان از مشاوره آنلاین روانشناسی نیز استفاده کرد.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
تاب آوری را می توان به 4 بخش زیر تقسیم کرد:
- اجتماعی
- عاطفی یا احساسی
- فیزیکی
- روانی

چرا تاب آوری عاطفی اهمیت دارد؟
در دنیایی که وقایع خوب و بد، پستی ها و بلندی ها، خوشی ها و ناخوشایندی های زندگی ما را در بر گرفته اند. باید تاب و توان برخورد و مقاومت با سختی ها را داشته باشیم. افراد مختلف درجه تحمل متفاوتی از نظر عاطفی در برابر استرس ها و وقایع ناگوار دارند. افرادی که توانایی تاب آوری عاطفی دارند، در کنترل احساسات خود موفق ترند. بنابراین در برابر بحران های زندگی، احساسات خود را به روشی صحیح مدیریت می کنند.یکی از راه های افزایش تاب آوری درمان اضطراب است .با کم شدن اضطراب بهتر می توان در برابر ناملایمات زندگی مقاومت کرد.
چرا تاب آوری در زندگی اهمیت دارد؟
- تاب آوری به سرسختی ما در یادگیری و ادامه تحصیل کمک می کند.
- هر چه ما تاب آورتر باشیم، فردی فعال تر خواهیم بود. به تبع آن کم کاری و غیبت از محل کار و تحصیل نخواهیم داشت.
- توانایی و قدرت ما در مبارزه با افسردگی و ابتلا به علائم آن افزایش می یابد.
- قدرت تاب آوری ما را در کنترل و مدیریت استرس توانا تر می کند.
- در مقابله با بیماری های سخت، هر چقدر قدرت تاب آوری ما بیشتر باشد احتمال موفقیت درمان و بهبودی افزایش خواهد یافت.
- افراد تاب آور در چالش های زندگی تصمیمات بهتری می گیرند.
- مهارت تاب آوری باعث افزایش روحیه زندگی و خلق لحظات شاد و پر امید می شود.
- معمولا افراد تاب آور تصمیمات ریسکی نمی گیرند و بر رفتار و اعمال خود کنترل بهتری دارند.

ویژگیهای تاب آوری احساسی
نحوه برخورد هر کس با مشکلات و چالش هایی که در زندگی رخ می دهد، متفاوت است. این مسئله به خصوصیات شخصیتی فرد بستگی دارد. اما همه افرادی که دارای خصوصیت تاب آوری احساسی هستند، ویژگی های مشترکی دارند. در ادامه به برخی از این ویژگی ها اشاره می کنیم:
- خودآگاهی: شناسایی ویژگی ها، توانایی ها، نقاط ضعف و قوت به فرد کمک می کند تا بفهمد کیست؟ از زندگی چه می خواهد؟ افرادی که از لحاظ احساسی تاب آورند، به توانایی خودآگاهی نیز رسیده اند. افراد تاب آور در برابر چالش ها به خوبی عکس العمل نشان می دهند و با تکیه بر توانایی های خود از مشکلات عبور می کنند.
- خوش بینی: کسی که در مواجهه با سختی ها نگاهی مثبت به زندگی داشته باشد، توانایی و قدرت غلبه بر مشکل را در خود می پروراند، افراد تاب آور در ناملایمات دید خود را مثبت نگه می دارند. خوش بینی از ویژگی های مشترک افراد تاب آور عاطفی است.
- پشتکار: افراد تاب آور در هر شرایطی به سمت جلو حرکت می کنند. ثابت قدم هستند و در صورت برخورد با موانع با قاطعیت عمل می کنند. افراد تاب آور پشتکار بالایی دارند.

بهترین راهکار تاب آوری احساسی چیست؟
هر کدام از ما برای دوری از افکار منفی، فعالیتی انجام می دهیم تا ذهن خود را به سمت مثبت هدایت کنیم. به طور مثال ورزش می کنیم، فیلم میبینیم، دعا می کنیم و یا هر کاری که به ما آرامش می دهد انجام می دهیم. به عبارتی باید حالت خود را عوض کنیم و کنترل ذهن خود را به دست بگیریم.
نقاط قوت خود را بشناسید، در مواقعی که استرس بر شما غلبه کرد به نقاط قوت و توانایی های خود رجوع کنید. وقتی باور داشته باشید که شما می توانید از این بحران عبور کنید، قطعا تاب آوری شما در برابر مسائل مختلف افزایش می باید.
برای خود اهداف واقع بینانه ای تعیین کنید، اهداف کوتاه مدت و بلند مدت به زندگی شما نظم می دهد. با تمرکز بر اهداف خود، دید وسیع تری نسبت به زندگی خواهید یافت. زمانی که به مشکل بر می خورید اهداف شما انگیزه گذر از سختی ها خواهند بود. تعیین اهداف باعث می شود در برابر تند باد حوادث از مسیر مطلوب زندگی خود خارج نشوید. این امر به معنی تاب آوری شما در برابر مشکلات است.
برای رسیدن به اهداف خود مصمم باشید و قاطعانه عمل کنید. حرکت رو به جلو در هر شرایطی، شما را منعطف و تاب آور می کند.
خوشبین باشید، شاید این رنج و سختی آمده است تا شما را به الماسی درخشان تبدیل کند. همیشه پس از سختی ها آینده ای سیاه پیش روی ما نیست، برخی از مشکلات درس هایی به ما می آموزند. آن زمان است که ارزش تاب آوری را درک می کنیم.
در دایره ارتباطات خود افراد دلسوز، قابل اعتماد و منطقی داشته باشید تا در هنگام سختی بتوانید به آن ها دلگرم باشید و از پشتیبانی و اهنمایی آن ها بهره ببرید.

چطور مهارتهای تاب آوری را در خود تقویت کنیم؟
برخی افراد مهارت تاب آوری را در خود دارند و باید آن را تقویت کنند، برخی دیگر نیاز دارند تا این مهارت را بیاموزند. در هر صورت عوامل زیر می تواند به تقویت این توانمندی کمک کند:
- برنامه های زندگی خود را واقع گرایانه تنظیم کنیم تا در برخورد با هر گونه مشکل کنترل خود را از دست ندهیم و تاب آوری داشته باشیم.
- با کسب مهارت های حل مسئله می توانیم از پس هر واقعه ناخوشایندی بربیایم. درنتیجه تاب آوری مان بیشتر خواهد شد.
- کنترل احساسات در رویارویی با حوادث، به ما کمک می کند تاب آور تر باشیم.
- خودمان را باور داشته باشیم. دید مثبت به خود، ما را قدرتمند تر و مهارت ما در تاب آوری را افزایش می دهد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
جمع بندی
تاب آوری مهارتی است که می توان آن را کسب کرد یا در خود تقویت کرد. برای پرورش این ویژگی پیشنهاد می کنیم به فردی متخصص مراجعه کنید. اگر به دنبال آموزش این مهارت هستید، به شما تبریک می گوییم. شما فردی ارزشمند هستند. روانشناسی کیانی با مهارت و تخصص بالا، بهترین مرکز آموزش مهارت های شخصی از جمله تاب آوری است. شما با مراجعه به سایت روانشناسی کیانی می توانید از کیفیت خدمات مشاوره ای ما اطمینان حاصل کنید.
منبع: verywellmind
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
تاب آوری چیست ؟
تاب آوری به این معنی است که می توانید به چالش هایی که با آن روبرو هستید به گونه ای پاسخ دهید که نه تنها از سختی ها جان سالم به در می برید، بلکه می توانید از سختی ها به راحتی عبور کنید. وقتی انعطافپذیر باشید، میتوانید از شکستها خلاص شوید و در عین حال آرامش خود را حفظ کنید و بر خودتان کنترل داشته باشید.
چرا تاب آوری مهم است؟
سطح تاب آوری شما توانایی شما را برای نزدیک شدن به چالشهای شخصی که با آنها روبرو میشوید از موضع قدرت و رشد تعیین میکند. از نظر حرفه ای، انعطاف پذیر بودن و تاب آوری می تواند خستگی شما را کاهش دهد.افزایش تاب آوری و پیدا کردن راه برای عبور از سختی ها می تواند شما را از مشاوره آنلاین روانشناسی کمک بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید