خشم انفجاری چیست؟

در این مقاله تصمیم داریم تا شما را با مفهوم بیماری خشم انفجاری و علت خشم انفجاری آشنا کنیم؛ ضمن اینکه با ارائه برخی پیشنهادهای کاربردی به شما کمک میکنیم تا درمان خشم انفجاری را در سریعترین زمان و بدون هیچ عارضهای پشت سر بگذارید.
یکی از بهترین تمرینهای رفتاری برای درمان بیماری خشم انفجاری، انجام مدیتیشن عمیق برای رسیدن به آرامش است. ما در اینجا با تهیه دوره مدیتیشن تلاش کردیم تا به اندازهای هر چند کوچک در درمان اضطراب شما مفید واقع شویم.
انجام مداوم مدیتیشن موجب بهبود اضطراب خواهد شد و شما میتوانید با این روش در کنترل خشم خود نیز موفق عمل کنید؛ اما علاوه بر مدیتیشن استفاده از تکنیکهای کنترل خشم نیز در این میان میتواند موثر واقع شود؛ به همین دلیل با تهیه دوره رهایی از رنج به شما آموزش میدهیم که چگونه با کمک بعضی روشها خشم درونی خود را تخلیه کنید.
خشم انفجاری چیست؟
بیماری خشم انفجاری یا همان خشم انفجاری متناوب، خشمی است که در روانشناسی به عنوان یک اختلال آزاردهنده از آن صحبت میشود و این اختلال در افرادی که با کوچکترین موضوعی شدیدا عصبانی و خشمگین میشوند، بروز پیدا میکند، حتی این خشم میتواند به پرتاب کردن اشیا و آسیب به دیگران و حیوانات نیز منجر شود.
شخصیت خشم انفجاری قادر به کنترل خشم خود نیست و درصورتی که خشم وی تداوم یابد سبب بروز خسارات جبران ناپذیری خواهد شد. این افراد قبل از احساس خشم فشاری درونی را احساس میکنند که بعد از بروز خشم خبری از این فشار درونی نیست، البته احساس عذاب وجدان بعد از تخلیه خشم نیز در این افراد بسیار شایع است. در این حالت شما نمیتوانید به آرامی به بهبود وضعیت روانی آنها کمک کنید.
معرفی علائم بیماری خشم انفجاری
فردی که اختلال انفجار خشم متناوب را تجربه میکند ممکن است یکی از علائم زیر را نشان دهد:
- تحریک پذیری
- افزایش حس تنش
- افکار مسابقهای
- افزایش انرژی
- لرزش
- تپش قلب
- تنگی قفسه سینه
- فریاد زدن
- تهدید کردن دیگران
- حمله به افراد یا حیوانات
- آسیب رساندن به اموال
بررسی علت خشم انفجاری
کسانی که اختلال خشم انفجاری دارند در روانشناسی بین فردی به مشکلات بسیاری دچار میشوند. آنها نمیتوانند یک رابطه آرام دهند و باثبات را تجربه کنند. رابطه با این افراد همیشه پرتلاطم و خطرناک است. از نظر روانشناسی این افراد قادر به داشتن قدرت تعمق قبل از عمل نیستند و همین موضوع باعث میشود به رفتارهای نامناسبی را بروز دهند.
برخی از دلایل خشم انفجاری به ترتیب عبارتند از:
- عوامل زیستی و ژنتیکی
- قرار گرفتن در معرض آزار کلامی و فیزیکی در دوران کودکی
- اختلال ترشح سروتونین در مغز
- سابقه اختلالات سلامت روان، از جمله اختلال کم توجهی بیش فعالی (ADHD)، اختلال شخصیت ضد اجتماعی، اختلال شخصیت مرزی
- نزدیک به 82 درصد از مبتلایان به اختلال انفجاری متناوب نیز افسردگی، اضطراب یا اختلال سوء مصرف مواد داشتهاند.
در ادامه به صورت مفصل برخی از دلایل بروز خشم انفجاری را توضیح میدهیم.
- افسردگی
جالب است بدانید در برخی افراد وجود افسردگی موجب بروز خشم انفجاری متناوب میشود. افرادی که خشم انفجاری دارند، سالهای زیادی با افسردگی دست و پنجه نرم میکردند و همین موضوع بسیار در تغییر خلق و خوی آنها تاثیر گذاشته است؛ در واقع بیماری خشم انفجاری زمینه بسیار قوی از افسردگی نهفته را در خود جای داده است. شما در اختلال خشم انفجاری نمیتوانید احساس دردناک پشت خشم خود را کنترل کنید و همین موضوع به انفجار خشم شما میانجامد.
- محیط تنش زا
یکی از مهمترین مسائل در ایجاد خشم انفجاری واکنشهای محیطی است. از نظر روانشناسی افرادی که در محیطهای پرتنش، خشن و متشنج زندگی کردهاند از خشم انفجاری به عنوان روشی برای مقابله با فشار روانی و حوادث زندگی خود کمک میگیرند.
- رده سنی
خشم انفجاری متناوب در افراد نوجوان و جوان بسیار بیشتر از افراد بزرگسال دیده میشود؛ به طور کلی بروز آن در افراد زیر 40 سال بیشتر است و آمارها نشان داده است شیوع آن در افرادی با تحصیلات پایینتر بسیار بالاتر است.
- اضطراب
رابطه اضطراب و اختلال خشم انفجاری یک رابطه مستقیم است؛ زیرا افرادی که این اختلال را دارند در زندگی خود اضطرابهای شدیدی را تجربه کردهاند. آنها نمیتوانند اضطراب وارد شده به خود را کنترل کنند و از خشم برای مقابله با اضطراب بالای خود استفاده میکنند؛ بنابراین برای کنترل خشم این افراد یکی از مسیرها کنترل اضطراب آنهاست. شما میتوانید از تکنیکهای کنترل اضطراب مانند ETF استفاده کنید.
درمان خشم انفجاری
برای درمان خشم انفجاری میتوانید از روشهایی همچون تمرین رفتاری، درمانهای شناختی و دارویی استفاده کنید که در ادامه به صورت خلاصه هر کدام از موارد را توضیح خواهیم داد.
تمرین رفتاری
یکی دیگر از مهمترین روشهای کنترل خشم، تمرین رفتاری است که در روانشناسی به عنوان یک روش شرطی سازی از آن صحبت میشود. شما به کمک روشهای شرطی سازی میتوانید تمرین سه ثانیه تا خشم را انجام دهید. این روش در واقع به شما کمک میکند که مغز خود را بر روی خشم خود متمرکز کنید. در این روش شما ذهن خود را شرطی میکنید تا هر زمان در حال خشمگین شدن بودید سه نفس عمیق بکشید و این سه نفس عمیق باعث میشود ذهن شما به خشم غیرقابل کنترل وارد نشود.
در این میان شما میتوانید با بررسی علل و ریشه خشمهایتان، وقایعی از گذشته که به خشم شما منجر شده را بهبود بخشید از فشار درونی که سالها با خود حمل میکردید، نجات یابید.
تاثیر شناخت هیجانات در درمان خشم انفجاری
در روانشناسی شناخت هیجانات یکی از روشهای موثر در کنترل خشم است. بسیاری از مردم زمانی که غمگین هستند خشمگین نیز میشوند؛ در واقع بروز حس تنفر، حسادت یا سایر هیجانات در آنها با خشم همراه است؛ پس شناخت هیجانات شما راهی بسیار مناسب برای کنترل خشم شماست.
اصولا افرادی که بیماری خشم انفجاری دارند، نمیتوانند هیجانات خود را به راحتی تشخیص دهند. این افراد در زمینه مهارتهای مربوط به هوش عاطفی بسیار ضعیف هستند و به همین دلیل هیجانات خود را نمیشناسند و در مقابل هیجانات مختلف دچار احساس خشم میشوند، اما نکته مهم این است که شما میتوانید هوش عاطفی خود را افزایش دهید و با درک هیجانات مختلف به ثبات و آرامش نزدیک شوید.
درمان دارویی اختلال انفجاری متناوب
علاوه بر همه این موارد برای کنترل خشم گاهی به دارو نیز نیاز است و شما از طریق دارو درمانی میتوانید در این زمینه به موفقیتهای قابل توجهی برسید. گروهی از داروها که میتوان آنها را امتحان کرد شامل داروهای ضد افسردگی، ضد تشنج، ضد اضطراب و تنظیمکننده خلق و خو است.
نکته: صرفا با دستور پزشک و معاینه اصولی و استاندارد از داروهای فوق استفاده کنید. مصرف چنین داروهایی بدون مشورت با پزشک میتوانید خطرات بسیاری را به همراه داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید