آیا با نشانه ها و پیامدهای خطرناک اختلال سلوک در کودکان آشنایی دارید؟

اختلال سلوک به مجموعه ای از مشکلات عاطفی و رفتاری گفته شده که در ارتباط با دیگران و بی توجهی به آن ها مشخص می شود. مبتلایان به این اختلال در پیروی از قوانین و رفتار به شیوه قابل قبول جامعه مشکل داشته و رفتاری خصمانه و گاهی خشونت آمیز دارند. در کودکی هل دادن، ضربه زدن و گاز گرفتن از رفتار های افراد مبتلا به اختلال سلوک می باشد. در سنین نوجوانی رفتار ها جدی تر شده و می توان قلدری، آسیب به حیوانات، دعوا کردن، دزدی، خرابکاری و حتی آتش سوزی را در آن ها مشاهده کرد. اختلال سلوک در کودکان در هر نژاد، فرهنگ، گروه اجتماعی و اقتصادی دیده می شود. وجود مشکلات روانی مثل افسردگی و اضطراب نیز اگر به درمان افسردگی منجر نشود نیز از جمله عوامل ایجاد اختلال سلوک در کودکان می باشد. این نوع اختلال در پسران بیشتر از دختران دیده می شود.

چهار نوع رفتار اساسی برای این افراد در نظر گرفته می شود
- پرخاشگری فیزیکی
- نقض حقوق دیگران
- دروغ گفتن
- رفتار های بزهکارانه (فرار از خانه)
روانشناسی کیانی از جمله مراکز سلامت روان محسوب می شود، که در این مقاله به طور جزئی به بحث اختلال سلوک در کودکان می پردازد.

انواع اختلال سلوک
می توان آن را به سه نوع با توجه به پدیدار شدن اولین علائم در افراد تقسیم کرد:
- دوران کودکی: علائم تا قبل از سن ده سالگی ظاهر می شوند.
- دوران نوجوانی: اولین علائم در سنین نوجوانی رخ می دهند.
- شروع آن نامشخص بوده و سنی که علائم برای اولین بار ظاهر می شوند، نامشخص می باشد.

علائم اختلال سلوک در کودکان بر اساس DSM-5
- رفتار پرخاشگرانه نسبت به دیگران یا حیوانات
- درگیری فیزیکی مکرر
- استفاده از سلاح در مقابل دیگران
- ظلم عمدی مقابل انسان ها یا حیوانات
- سرقت
- فریبکاری و دروغ
- تخریب اموال عمومی یا شخصی
- آتش سوزی
- فرار کردن از خانه قبل از 13 سالگی
- اقدام به آزار جنسی
- نقص قوانین
بر اساس DSM-5، برای تشخیص اختلال سلوک حداقل چهار مورد از موارد بالا باید در کودکان یا نوجوانان وجود داشته باشد.

شدت علائم اختلال سلوک در کودکان بر اساس DSM-5
شدت علائم بستگی به زمان تشخیص آن دارد. در سه سطح خفیف، متوسط یا شدید پدیدار می شود و بعد از تشخیص آن با مراجعه به مراکز سلامت روان کمک بزرگی به فرزند خود برای جلوگیری از مشکلات رفتاری او در آینده خواهید کرد و اگر درمان نشود منجر به ایجاد اختلالات دیگر مثل اضطراب شود و درمان اضطراب نیز باید برای این افراد شروع شود.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
اختلال سلوک بر اساس DSM-5 چگونه تشخیص داده میشود؟
- اگر در فردی حداقل چهار علائم مربوط به اختلال سلوک در کودکان در 12 ماه گذشته مکررا دیده شود یا در 6 ماه گذشته یکی از علائم در رفتار او وجود داشته باشد؛ می توان متناسب با سن او این نوع اختلال را تشخیص داد.
- اختلال در رفتار فرد باعث مشکلات قابل توجه بالینی در عملکرد اجتماعی، تحصیلی یا شغلی او می شود.
- اگر از سن 18 سالگی عبور کرده باشد، معیار اختلال شخصیت ضد اجتماعی در فرد وجود نخواهد داشت.

چه چیزی باعث اختلال سلوک میشود؟ علت شناسی اختلال سلوک در کودکان
عوامل زیادی از جمله عوامل ژنتیکی و همچنین محیطی در ایجاد این اختلال نقش دارند. با این حال تحقیقات نشان می دهد اختلال سلوک در کودکان و نوجوانان به وسیله اختلال در لوب پیشانی مغز ایجاد می شود. لوب پیشانی مغز مسئول مهارت های شناختی افراد مانند حل مسئله، حافظه و بیان عاطفی می باشد. به همین دلیل وجود این اختلال توانایی افراد را برای برنامه ریزی، اجتناب از آسیب و درس گرفتن از تجربیات منفی مختل می شود.
عواملی که باعث اختلال سلوک در کودکان می شوند:
- کودک آزاری، سوء استفاده، طرد شدن، بی توجهی والدین
- تشخیص سایر اختلالات روانشناختی
- والدین مبتلا به ADHD
- والدینی با اختلال دوقطبی یا اسکیزوفرنی
- مصرف الکل توسط والدین
- والدین مبتلا به افسردگی
- تغذیه نامناسب
- فقر
- قرار گرفتن در معرض خشونت و محیطی خشن
- بزهکاری همسالان

اختلال سلوک چقدر شایع است؟
اختلال سلوک حدود دو تا سه درصد جمعیت را تحت تاثیر قرار داده، بیشتر در پسران دیده می شود، اغلب در دوران کودکی یا اوایل سن نوجوانی پدیدار می شود.
چه کسانی در معرض اختلال سلوک هستند؟
- زندگی در شهر
- پسران
- فقر
- سابقه خانوادگی (اختلال سلوک، بیماری روانی، اختلالات روانپزشکی)
- مصرف الکل یا مواد مخدر توسط والدین
- زندگی در محیطی ناکارآمد
- تجربه حادثه آسیب زا
- مورد آزار جسمی یا نادیده قرار گرفتن

اختلال سلوک چگونه درمان میشود؟
درمان این اختلال ممکن است پیچیده و چالش برانگیز بوده و چندین ماه طول بکشد. به دلیل حس کودکان مبتلا به اختلال سلوک که از بزرگسالان می ترسند و به آن ها بی اعتماد هستند، به همین دلیل تمایلی به همکاری ندارند. غلبه بر آن مشکل بوده ولی هر چه درمان اختلال سلوک در کودکان و نوجوانان بعد از بروز علائم سریع تر آغاز شود، احتمال درمان بر آن بیشتر می باشد.
پزشکان، با توجه به شرایط زندگی و خانه این نوع افراد برای ادامه کار خود تصمیم می گیرند؛ در صورتی که شرایط خوب باشد، معالجه را در همانجا شروع کرده، اما در صورتی که کودک مورد آزار یا سوء استفاده قرار گرفته باشد، در مکان دیگری به معالجه می پردازند. با استفاده از رفتار یا گفتار درمانی به کودکان برای بیان احساسات به آن ها کمک می کنند. همچنین به والدین برای چگونگی رفتار آن ها با فرزندشان کمک کرده و در صورتی که فرزندشان دارای اختلالات روانی دیگری باشد، برای درمان آن اختلالات، دارو تجویز می کنند.

پیشگیری از اختلال سلوک در کودکان
در حال حاضر، راه شناخته شده ای برای پیشگیری از اختلال سلوک در کودکان و بزرگسالان وجود ندارد، زیرا عوامل ایجاد آن پیچیده و ترکیبی است. اما با وجود روش های درمانی می توان اختلالات و رفتار ها را کاهش داده و به فرد مبتلا به این نوع اختلال کمک نمود.
نحوه تنبیه کودک مبتلا به اختلال سلوک
- بدون مذاکره قوانینی معقول، منطقی و سازگار وضع کرده و برای فرزند خود شرح دهید.
- محدودیت و مرز محکمی تعیین کنید.
- پیرامون قوانین و محدودیت ها، پیامد هایی واضح تعیین کرده و بدون ابهام آن ها را برای فرزند خود تعریف کنید.
- از فرصت دادن برای زیر پا گذاشتن قوانین، بدخلقی یا فرار فرزند خود از آن ها جلوگیری کنید.
- فضایی آرام ایجاد کرده و با احساساتی مانند اضطراب، ترس یا عصبانیت واکنش نشان ندهید.

اختلالات احتمالی همزمان با اختلال سلوک
اختلال سلوک در کودکان ممکن است در شرایطی مانند اختلالات خلقی، اضطراب، PTSD، سوء مصرف مواد، ADHD، مشکلات یادگیری یا اختلالات فکری قرار گیرند که هر کدام از آن ها قابل درمان بوده و به محض تشخیص بهتر است برای درمان آن ها اقدام کنید.
چشم انداز بلند مدت کودکان مبتلا به اختلال سلوک
چشم اندازی بلند مدت برای اختلال سلوک در کودکان به فراوانی و شدت مشکلات رفتاری و عاطفی آن ها بستگی دارد. اگر رفتار کودک یا نوجوانی بسیار پرخاشگرانه، مخرب و فریبکارانه باشد، دیدگاه ضعیف شده و در صورت وجود بیماری های روانی دیدگاه ضعیف تر می شود. با این وجود هرچه سریعتر برای معالجه اقدام نمایید، نتیجه ای مؤثر تر و با موفقیت بیشتری دریافت خواهید کرد. والدین هم نیازمند به گذراندن دوره ای درمانی و یادگیری نحوه مدیریت کودکان خود هستند. باید توجه کرد که در صورتی که افراد از درمان صرف نظر کنند؛ فرزندان آن ها در آینده با مشکلاتی شخصیتی مانند ضد اجتماعی بودن، مشکلات شغلی و همچنین مشکلاتی روابط رو به رو می شوند.

تفاوت شیطنت با اختلال سلوک در کودکان چیست؟
شیطنت در کودکان باعث نافرمانی آن ها از بزرگسالان شده، باعث ایجاد نارضایتی معلم و مسئولین مدرسه از کودک می شود، موجب رفتار های غیر آگاهانه و ناگهانی می باشد، فعالیت در این کودکان زیاد بوده و بازی هیجان انگیز و بدون قوانین را ترجیح می دهند. با توجه به این علائم نگرانی والدین در رابطه با شیطنت فرزند خود بی علت بوده و نباید آن را با اختلال سلوک اشتباه گرفت.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
تفاوت بیش فعالی با اختلال سلوک در کودکان
بیش فعالی دارای تکانشگری، بی توجهی و فعالیت بیش از حد کودکان است، در حالی که اختلال سلوک در کودکان با آسیب رساندن و تهدید برای افراد و اشیا و قوانین مشخص می شود. بیش فعالی اختلال روانی جدی تری محسوب می شود زیرا بر خلاف اختلال سلوک می تواند به نقص های خاصی در سیستم عصب مرکزی مربوط باشد.
منبع: hopkinsmedicine ، allegiance-educare ، differencebetween
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
نشانه های اختلال سلوک در کودکان چیست؟
نافرمانی مقابله جویانه، بیش فعالی، کم توجهی می تواند از نشانه های اختلال سلوک در کودکان باشد همچنین این کودکان می توانند به افراد یا حیوانات آسیب های شدیدی وارد کنند بدون اینکه احساس گناه و پشیمانی داشته باشند.
تفاوت بیش فعالی و اختلال سلوک در کودکان چیست؟
بیش فعالی در کودکان همراه با بی توجهی و فعالیت بیش از حد کودکان است اما در اختلال سلوک به این صورت است که کودک در کنار بی توجهی که دارد به افراد دیگر نیز آسیب می رساند و آن ها را در معرض تهدید قرار می دهد که می تواند خطرساز باشد و برای جلوگیری از آن می توانید از مشاوره آنلاین روانشناسی کمک بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید