چه تفاوت بین استرس و اضطراب وجود دارد و چگونه این دو را از هم متمایز کنیم

استرس و اضطراب را می توان احساسات و واکنش های عادی دانست. بیشتر افراد در شرایط مختلف زندگی خود استرس و اضطراب را تجربه کرده اند و میزان استرس و اضطراب تعدادی از افراد به حدی شدید بوده که بر روی کیفیت زندگی آن ها تاثیرات منفی برجای گذاشته و آن ها را از ادامه زندگی ناامید کرده است. علائم فیزیکی و عاطفی اضطراب و استرس تا حدی شبیه هم می باشند.در این مقاله درباره تفاوت استرس و اصطراب صحبت خواهیم کرد.
استرس چیست ؟
استرس یک واکنش عادی و طبیعی بوده که درجات مختلفی دارد و ممکن است هر شخصی نسبت به شرایط استرس زایی که در آن قرار گرفته واکنش مختلفی نشان دهد. مشکلات مالی، فشار های ناشی از مسئولیت یک فرد، تغییرات ناگهانی و تجربه های ترسناک و… از عوامل استرس زا هستند. استرس می تواند برای هر شخصی خوب یا بد باشد. استرس های سخت و طاقت فرسا می توانند بر روی سلامت جسمی و روحی تاثیرات منفی بگذارند. در صورتی که استرس مداوم باشد باعث ایجاد مشکل در خواب، تغییر در رژیم غذایی، بیماری قلبی، انزوا، درد فیزیکی و مشکلات گوارشی و سایر مشکلات می شود.
بیشتر بخوانید: راه های افزایش جذابیت چیست و چگونه می توانیم جذاب باشیم؟
علائم استرس
زمانی که استرس مداوم را تجربه کنید بدن شما تحت تاثیر احساسات منفی قرار می گیرد و از خود واکنش های مختلفی نشان می دهد که امکان دارد برای شما آزار دهنده باشد. استرس بر روی سلامت جسم و روح و روان تاثیر می گذارد که می تواند باعث ایجاد درد در قسمت قفسه سینه، احساس تپش قلب، خستگی، لرزش، سرگیجه و سردرد، تنش عضلانی، فشار خون بالا، مشکلات معده، مشکل در رابطه جنسی و ضعیف شدن سیستم عصبی شود. استرس علائم ذهنی و عاطفی و در موارد شدید تر نیاز به درمان افسردگی نیز دارد که می توان به حملات پانیک، تحریک پذیری و اضطراب، غمگینی اشاره کرد. افرادی که دچار استرس هستند سعی می کنند با مصرف بیش از حد مشروبات الکلی، مصرف سیگار و مواد مخدر و پرخوری یا سایر کار های منفی دیگر استرس خود را کاهش دهند.
راه های کاهش استرس
نمی توانید استرس را از خود دور کنید اما می توانید با چندین راهکار ساده میزان آن را کاهش دهید تا بتوانید از شدت آن بکاهید.آموزش مدیتیشن یکی از بهترین راه های برای کاهش استرس است. در زمانی که احساس می کنید استرس بر شما غلبه کرده بهتر است به جای اینکه یک جا بنشینید، ورزش کنید یا حتی پیاده روی انجام دهید تا از استرس شما کاسته شود. در آخر شب به جای فکر کردن به کار های نیمه تمام و کار های که انجام نداده اید به کار های که توانسته اید امروز انجام دهید فکر کنید تا حس منفی را از خود دور نمایید. سعی کنید یک پلن و برنامه ای برای انجام کار های روزمره داشته باشید و اهداف خود را تعیین کنید. با این کار می توانید بر روی کار های روزمره کنترل بیشتری داشته باشید. برای کاهش استرس می توانید با یک درمانگر صحبت کنید و نگرانی های خود را با وی درمیان بگذارید.
بیشتر بخوانید: زوج درمانی یکی از موثرترین روش ها برای رفع تنش های رابطه است.
اضطراب چیست ؟
اضطراب نیز یک واکنش عادی و طبیعی بوده که همراه با احساس نگرانی، ترس و عصبانیت می باشد. اگر قبل از یک امتحان مهم احساس نگرانی و ترس از نتیجه بد آن داشتید مطمئن شوید این حس اضطراب است. استرس و اضطراب در اغلب مواقع همراه با هم هستند و تجربیات استرس زا هستند که اضطراب را ایجاد می کنند. زمانی که نتوانید اضطراب را کنترل کنید می تواند برای شما مشکل ساز شود و برای شما مشکلات مختلفی از جمله علائم فیزیکی و پریشانی عاطفی را به همراه داشته باشد. همچنین شما را از انجام کار های روزمره مانند رفتن به سر کار یا ملاقات کردن با دوست و آشنا و... باز دارد و نتوانید در طول روز کار مفیدی انجام دهید. احتمال اینکه شما هر دو احساس را با هم تجربه کنید زیاد است اما امکان دارد یکی از این دو احساس برای شما طاقت فرسا باشد.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
علائم هشدار دهنده اضطراب
از رایج ترین عوامل هشدار دهنده اضطراب به تنش و بیقراری، احساس عصبی، داشتن احساس وحشت، خطر، عذاب، افزایش ضربان قلب، تعریق، تنفس سریع، لرزش، احساس خستگی و ضعف، مشکل در فکر کردن و تمرکز، مشکلات گوارشی، مشکل در خواب، مشکل در کنترل نگرانی ها و… اشاره کرد. در صورتی که احساس می کنید نگرانی شما بیش از حد است و این حد از نگرانی می تواند در روابط یا کاری و دوستانه و زندگی شما اختلال ایجاد کند باید سریعا به یک پزشک مراجعه کنید تا زودهنگام بتوانید اضطراب شدید خود را کنترل و کاهش دهید. از عوامل هشدار دهنده اضطراب ناتوانی در کنترل ترس می باشد و این موضوع می تواند در سلامت روان و جسمانی شما تاثیرات مخربی داشته باشد. در صورتی که رفتار یا فکری برای خودکشی دارید باید برای درمان اضطراب به کلینیک روانشناسی کیانی مراجعه کنید.
راه های کنترل اضطراب
ایجاد یک برنامه روتین برای روزهای هفته ضروری است تا در طول روز حداقل یک ساعت فعالیت بدنی داشته باشید. برای کنترل اضطراب در ابتدا به آرامی ورزش کنید سپس شدن فعالیت خود را افزایش دهید. از مصرف دارو های تفریحی یا الکل بپرهیزید، چرا که این مواد اضطراب را تشدید می کنند. برای کاهش اضطراب باید به فکر ترک مشروبات الکلی باشید و در صورتی که از عهده ترک آن بر نمی آید حتما از یک متخصص کمک بگیرید. نوشیدنی های کافئین دار و سیگار عامل مهمی برای افزایش اضطراب هستند. کافئین و نیکوتین اضطراب را تشدید می کنند و برای آرامش یافتن و کاهش استرس و اضطراب بهتر است از مصرف آن ها بپرهیزید. مدیتیشن و یوگا از بهترین تکنیک ها برای آرام سازی هستند و می توانند میزان اضطراب را کاهش دهند و تا حد زیادی در آرام سازی شما نقش مهمی داشته باشند.خواب کافی نیز تاثیر زیادی بر کنترل اضطراب دارد پس از دچار کم خوابی هستید حتما به درمان بی خوابی بپردازید.
تفاوت بین اختلال اضطراب و اضطراب معمولی
بدن انسان ها به نحوی طراحی شده که در برابر عوامل استرس زا و اتفاقات ناخوشایند واکنش نشان می دهد و این واکنش می تواند به صورت اضطراب یا استرس در سطوح مختلف باشد. در این زمان بدن شروع به واکنش های ذهنی و فیزیکی می کند. در مواقعی که میزان اضطراب شما از حد عادی فراتر رود می تواند به یک اختلال اضطراب تبدیل شود و این اختلال به اضطراب اجتماعی، اختلال هراس، فوبیا، اضطراب فراگیر، اختلال وسواس فکری و اجتماعی و اختلال استرس تروماتیک تقسیم بندی می شود. بنابراین دانستن تفاوت استرس و اضطراب و چگونگی کنترل آن ها می تواند تاثیر زیادی بر روی کیفیت زندگی شما بگذارد. اگر بتوانید زودهنگام علائم اضطراب را شناسایی کنید می توانید از ایجاد اختلال اضطراب جلوگیری کنید.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
جمع بندی
درست است که استرس و اضطراب می توانند یک واکنش طبیعی بدن به اتفاقات و شرایط مختلف زندگی باشند اما اگر کنترل آن ها از دست شما خارج باشد و میزان آن ها در حدی باشد که شما را از پای بیندازد، باید به فکر کنترل آن باشید تا زندگی شما و اطرافیانتان را تحت تاثیر خودشان قرار ندهند.و با ندانستن تفاوت استرس و اضطراب و اینکه بدانید استرس و اضطراب شدید به خودی خود و با مرور زمان از بین نمی روند و برای کنترل آن باید خودتان دست به کار شوید. در صورتی که فکر می کنید احساسات شما طاقت فرسا است و مشکلات جسمانی شما زیاد شده به یک متخصص مراجعه کنید. می توانید وارد سایت روانشناسی کیانی شوید.
منبع: mentalhealthfirstaid ، bridgestorecovery ، mayoclinic ، mayoclinichealthsystem
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
- چه زمانی اضطراب خظرناک می شود؟
از رایج ترین عوامل هشدار دهنده اضطراب به تنش و بیقراری، احساس عصبی، داشتن احساس وحشت، خطر، عذاب، افزایش ضربان قلب، تعریق، تنفس سریع، لرزش، احساس خستگی و ضعف، مشکل در فکر کردن و تمرکز، مشکلات گوارشی، مشکل در خواب، مشکل در کنترل نگرانی ها و… اشاره کرد.در صورت داشتن این علائم حتما از خدمات روانشناسی فریبا کیانی استفاده نمایید.
- راه های کاهش استرس چیست؟
ورزش تاثیر زیادی بر کاهش استرس شما می گذارد پس بهتر است در زمان استرس زا از پیاده روی،ورزش های سبک و … غافل نشوید.
دیدگاهتان را بنویسید