هر آنچه باید درباره تاثیر خواب بر سلامت روان و اهمیت خواب شبانه بدانید

خواب برای زندگی همانند خوردن یا نفس کشیدن اهمیت دارد. نتیجه کمبود خواب تنها به خواب آلودگی محدود نمی شود، بلکه توانایی های شناختی و سطح بهره وری انسان نیز کاهش می یابد. علاوه بر این، خطر ابتلا به بسیاری از بیماری های روحی و جسمی با کم خوابی افزایش می یابد. بهترین زمان برای خواب و بیدار شدن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. عوامل مختلفی مانند سن، برنامه کاری و الگوی خواب بر این موضوع تأثیر می گذارد. همچنین گفته می شود که خوابیدن و بیدار شدن در ساعت معینی در روز باعث تنظیم چرخه خواب، کاهش وزن، بهبود حافظه، کاهش احساس عصبانیت، کاهش سطح التهاب در بدن و تقویت سیستم ایمنی می شود. در این مقاله تاثیر خواب بر سلامت روان و اهمیت خواب شبانه را برای شما شرح داده ایم، پس حتما تا اخر این مقاله را مطالعه کنید.
رابطه بین خواب و اخلاق فرد
شاید روزی که در پیش داریم از نظر روحی و جسمی چندان چالش برانگیز نباشد، اما برای داشتن روحیه خوب باید از خواب خوب بهره مند شویم. افرادی که به طور مزمن از کمبود خواب رنج می برند، چه آنهایی که خواب کافی ندارند و چه آنهایی که اختلال خواب درمان نشده دارند، در معرض خطر ابتلا به افسردگی هستند و در موارد شدید نیاز به درمان افسردگی دارند. بی خوابی مطمئناً افراد را پرخاشگرتر و آنها را عصبی تر می کند. افرادی که خواب کمی دارند، در مقایسه با افرادی که خواب معمولی دارند، در حین انجام وظایف احساس عصبیت بیشتری می کنند. واضح است که عدم توانایی در کنترل پرخاشگری می تواند همانند: سم در روابط روزمره ما باشد. خواب خوب به ما این امکان را می دهد که کنترل بیشتری بر خود داشته باشیم، به این معنی که اگر تحریک شویم، کمتر از خودمان واکنش عصبی نشان می دهیم.
رابطه بین خواب و قدرت یادگیری
برای قبولی در امتحان باید تمام شب را بیدار بمانید. بیدار ماندن و مطالعه در شب زمانی نتیجه خواهد داد که علاوه بر مطالعه، کمی استراحت کنید. هنگامی که اطلاعات جدید وارد مغز شما می شود، هنگام خواب شروع به تجزیه و تحلیل آن می کند. به همین دلیل، اگر به اندازه کافی نخوابید، هیچ یک از مطالبی را که مطالعه کرده اید، یاد نخواهید گرفت.
هنگام خواب، تقریباً تمام اعضای بدن شما نیز در حال استراحت هستند. اما در اینجا یک استثنا وجود دارد و این استثناء مغز است. مغز حتی در هنگام خواب نیز در حال پردازش اطلاعات است. این بدان معنی است که حتی زمانی که شما به خواب عمیقی می روید، مغز شما اطلاعات را به حافظه شما منتقل می کند. هیپوکامپ از شکل گیری حافظه بلند مدت پشتیبانی می کند. این قسمت از مغز در هنگام خواب عمیق حتی بیشتر از هنگام بیداری فعال است. حوادث مختلفی در طول خواب رخ می دهد که بر حافظه شما تأثیر می گذارد.
بیشتر بخوانید: یکی ازنشانه های کیفیت بد خواب اضطراب است برای درمان اضطراب راه های مختلفی وجود دارد.
اگرچه یادگیری و یادآوری همیشه در ساعات بیداری اتفاق می افتد. اما تحقیقات نشان می دهد که خواب عنصری است که بخش های مختلف حافظه ما را به هم متصل می کند. در واقع اتفاقات و تحلیل هایی که در هنگام خواب در مغز ما رخ می دهد، علاوه بر حافظه ما، بر یادگیری و یادآوری نیز تأثیر می گذارد. در نتیجه، نداشتن خواب کافی باعث می شود که نتوانید مطالب را به خاطر بسپارید.
خواب کافی برای بزرگسالان بین ۷ تا ۹ ساعت در روز است. اگرچه رسیدن به این میزان ساعت دشوار به نظر می رسد، اما بهتر است تا حد امکان به این میزان خواب نزدیک شوید تا قدرت یادگیری مغز افزایش یابد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
راه های افزایش کیفیت خواب
خواب خوب در سلامت روان بسیار موثر است و خواب نادرست می تواند اثرات مخربی بر هورمون ها و عملکرد ذهن و بدن داشته باشد. بسیاری از افراد به دلیل مصرف زیاد کافئین و استرس زیاد، خواب شبانه کمتری دارند که در دراز مدت منجر به کاهش سطح انرژی بدن، کاهش عملکرد، اختلال در تصمیم گیری و مشکلات فراوان جسمی و روحی آنها می شود.پس بهتر است به درمان بی خوابی بپردازند.
علاوه بر مدت زمان خواب، کیفیت خواب نیز بسیار مهم است. چرخه خواب از سطوح مختلفی تشکیل شده است و خواب عمیق به ویژه به عنوان مرحله ای که بدن در آن بیشترین بازیابی را پیدا می کند، بسیار حائز اهمیت می باشد. در صورت اختلال خواب، مرحله عمیق خواب سخت ترین مرحله است.
متاسفانه طی دهه های گذشته هم کیفیت خواب و هم کمیت آن کاهش یافته و مشکلات زیادی را در افراد ایجاد کرده است. در ادامه روش های اثبات شده ای را معرفی می کنیم تا بتوانید خواب بهتری داشته باشید:
- دو یا سه ساعت قبل از رفتن به رختخواب ورزش نکنید
- در وعده شام پرخوری نکنید
- ساعت خواب ثابتی داشته باشید
- در یک اتاق تاریک بخوابید
- در اتاق سرد بخوابید
- قبل از رفتن به رختخواب، دوش آب گرم را فراموش نکنید
- از مصرف کافئین در قبل از خوابیدن اجتناب کنید
- چرت های نامنظم و طولانی در طول روز را کاهش دهید
- از مصرف الکل خودداری کنید
- از تخت، تشک و بالش مناسب استفاده کنید
رعایت نکات ذکر شده در بالا می تواند کیفیت خواب شما را تا حد زیادی بهبود بخشد. اگرچه مراجعه به پزشک متخصص همیشه بهترین راه می باشد و همچنین خواندن کتاب روانشناسی خواب اثر کاظم کیانی (روانشناسی کیانی) نیز توصیه می شود.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
اهمیت خواب در شب
خواب خوب شبانه تاثیر بسزایی بر متابولیسم بدن دارد.آموزش مدیتیشن تاثیر زیادی بر خواب راحت شبانه دارد. برخی از این تغییرات متابولیک فقط در شب و هنگام خواب اتفاق می افتد و در صورت بی خوابی در شب، حتی خواب روز نیز نمی تواند این فرآیند متابولیک را جبران کند. تغییر و دگرگونی متابولیسم بدن باعث به هم ریختن سطح هورمون های تنظیم اشتها و مشکلاتی مانند بی اشتهایی و افزایش وزن می شود. خوابیدن بین 7 تا 9 ساعت عملکرد مغز و بدن را برای فعالیت های روز بعد بهبود می بخشد. اگر شب ها به اندازه کافی نخوابید، به خصوص اگر این اتفاق برای چندین شب رخ دهد، به وضوح شاهد تحلیل قوای بدن خود را می بینید و تاثیر مستقیم بر قوای فکری شما نیز دارد. این موضوع می تواند ناخواسته مشکلاتی را ایجاد کند. خواب خوب شبانه به مغز در فرآیند تثبیت حافظه کمک می کند. در واقع، این به مغز زمان کافی می دهد تا اطلاعات جدیدی را که در طول روز به دست آورده، ثبت و دسته بندی کند. خواب کافی به بدن کمک می کند تا فرصتی برای بازسازی عضلات و بافت های خود پیدا کند. همچنین هورمون های رشد در خواب ترشح می شوند. هورمونی که نه تنها در رشد کودکان مفید است، بلکه در زندگی بزرگسالان نیز تاثیر زیادی دارد. کمبود هورمون رشد باعث تحلیل عضلات، تسریع روند پوکی استخوان، کاهش اعتماد به نفس و کمبود هیجان و انرژی می شود.
بیشتر بخوانید: رفع تنش ها و ئمشکلات رابطه با زوج درمانی
سخن پایانی
شما نباید از تاثیر خواب بر سلامت روان غافل شوید.یکی از مشکلاتی که نداشتن خواب باکیفیت در شب به دنبال دارد، تغییر در خلق و خو، برخوردهای عصبی و پرخاشگرانه، تحریک پذیری، ناتوانی در تمرکز و انجام کارها، خستگی و بی حالی است. یکی دیگر از مضرات نداشتن خواب کافی در شب، بروز مشکلات قلبی عروقی می باشد. اختلال خواب باعث افزایش فشار خون، ضربان قلب و استرس می شود. همچنین تأثیر نامطلوبی بر عملکرد سیستم ایمنی بدن خواهد داشت. عملکرد نامناسب سیستم ایمنی بدن می تواند منجر به بیماری های جدی از جمله سرطان شود. شما می توانید برای رفع اختلالات خواب خود از مشاوره روانشناسی آنلاین استفاده کنید .این خدمات در روانشناسی کیانی توسز دکتر فریبا کیانی ارائه می شود.
منبع: health ، columbiapsychiatry ، healthnavigator ، priorygroup
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
- راه هایی که به افزایش کیفیت خواب کمک می کند؟
- دو یا سه ساعت قبل از رفتن به رختخواب ورزش نکنید
- در وعده شام پرخوری نکنید
- ساعت خواب ثابتی داشته باشید
- در یک اتاق تاریک بخوابید
- در اتاق سرد بخوابید
- قبل از رفتن به رختخواب، دوش آب گرم را فراموش نکنید
- از مصرف کافئین در قبل از خوابیدن اجتناب کنید
- چرت های نامنظم و طولانی در طول روز را کاهش دهید
- از مصرف الکل خودداری کنید
- از تخت، تشک و بالش مناسب استفاده کنید
- خواب بر چه ویژگی های فردی ای تاثیر می گذارد؟
خواب تاثیرات فراوانی بر یادگیری و خلق و خوی فرد دارد.کم خوابی می تواند یادگیری فرد را کاهش دهد و او را عصبی کند.
دیدگاهتان را بنویسید