راه های کنترل اختلال اضطراب جدایی در کودکان

همه ما ترس جدا شدن از والدین را تجربه کرده ایم. طبیعی است که کودک هنگام خداحافظی و جدایی از پدر و مادر، حس ترس و اضطراب داشته باشد. این یک مرحله طبیعی از رشد کودک است و در بسیاری از کودکان دیده می شود. اما تداوم آن برای کودک و والدین مشکلاتی را ایجاد می کند. سوال اینجاست که چرا برخی از کودکان به این اختلال اضطراب جدایی در کودکان مبتلا می شوند؟ چه راه کارهایی وجود دارد تا به کودک کمک کنیم چنین احساساتی را مدیریت کند و در نهایت احساس امنیت و آرامش بیشتری داشته باشد؟ در ادامه همراه ما باشید.
اضطراب جدایی در کودکان چیست؟
اضطراب جدایی (separation anxiety) در نوزادان خردسال و کودکان نوپا، به ترس و پریشانی آن ها هنگام دوری از خانه یا جدایی از والدین گفته می شود. اضطراب جدایی در بسیاری از کودکان در سنین پایین دیده می شود و امری طبیعی در مراحل رشد آن هاست. بروز این اضطراب بیش از حد انتظار، اختلال اضطراب جدایی در کودکان تشخیص داده می شود.
سن بروز اضطراب جدایی طبیعی در کودک چه زمانی است؟
اضطراب جدایی از حدود 6 ماهگی آغاز و در حدود 14 تا 18 ماهگی به اوج می رسد. این اضطراب تا سن 3 سالگی ممکن است ادامه پیدا کند و به تدریج از بین خواهد رفت. اضطراب جدایی طبیعی در کودکان با انجام راهکار ها و توصیه هایی که در ادامه خواهیم گفت، قابل کنترل و مدیریت است.
بیشتر بخوانید: رفع مشکلات و بهبود روابط با زوج درمانی کیانی
نشانه های اختلال اضطراب جدایی در کودکان چیست؟
ترس یا نگرانی بیش از حد کودک در هنگام جدایی از خانه یا والدین ممکن است نشانه هایی از اختلال اضطراب جدایی باشد.کودکان مبتلا به این اختلال اضطراب برخی از علائم زیر را تجربه می کنند:
- پریشان و اضطراب هنگام جدایی یا زمانی که پیش بینی کنند قرار است از شما دور شوند
- در موقعیت های جدید و هنگام جدایی، به شما می چسبند یا گریه می کنند (عمدتاً از 6 ماهگی تا 3 سالگی)
- نگرانی مداوم و بیش از حد در مورد از دست دادن یا آسیب رسیدن به والدین در اثر بیماری، تصادف یا مرگ
- امتناع از بیرون رفتن یا دوری از خانه برای رفتن به مدرسه یا فعالیت های دیگر، به دلیل ترس از جدایی
- ترس بیش از حد از تنهایی
- گریه کردن و امتناع از خوابیدن دور از خانه یا خوابیدن بدون والدین
- کابوس های جدایی
- تجربه مشکلاتی از جمله سردرد، معده درد، و استفراغ در صورت دوری از پدر و مادر

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
امتناع از مدرسه در کودکان و حتی نوجوانانی که با این اختلال دست و پنجه نرم می کنند رایج است و می تواند منجر به حضور کم رنگ در مدرسه و عملکرد تحصیلی ضعیف آن ها شود. اختلال اضطراب جدایی در کودکان همچنین می تواند روابط اجتماعی و روابط خانوادگی را مختل کند.
کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی تمایل دارند همیشه پدر و مادر در کنار آن ها باشد. به تنهایی نمی توانند بازی کنند. کودک می خواهد حتی زمانی که در خواب است والدین در کنارش بماند و از او چشم بر ندارد و وقتی شب از خواب بیدار شود به اتاق خواب والدین می رود و لحظه ای تنها نمی ماند.اگر این اختلال رفع نشود در بزرگسالی فرد دچار افسردگی شده و باید به درمان افسردگی بپردازد.
درمان اختلال اضطراب در کودکان
زمانی که لازم است فرزندتان را برای مدت کوتاهی ترک کنید، هیچ دلیلی وجود ندارد که حس گناه و عذاب وجدان داشته باشید. در عوض به فرزندتان کمک کنید تا یاد بگیرد چگونه احساسات خود را بدون شما مدیریت کند. یعنی به او کمک کنید مستقل شود. دریافت مشاوره از روانشناس و کسب اطلاعات درباره ی علت، نشانه ها و راهکارهای مواجهه با آن، قدم های طلایی در راه درمان اختلال اضطراب جدایی در کودکان است.
درمان اضطراب جدایی در کودکان در خانه
در ادامه تکنیک هایی برای درمان اضطراب جدایی در کودکان آمده است:
در مورد کارهایی که بعدا با هم انجام خواهید داد صحبت کنید: کودک از این می ترسد که شاید دیگر شما را نبیند. بحث در مورد برنامه های
بازگشت شما به کاهش این ترس کمک می کند: بعد از اینکه کارم تمام شد، می آیم، با هم به پارک می رویم و تاب بازی می کنیم.
جدایی های کوتاه را تمرین کنید و کم کم زمان جدایی را طولانی کنید: فرزندتان را به وست یا خویشاوند قابل اعتماد بسپارید، برای زمان های
کوتاهی او را تنها بگذارید و واکنشش را بررسی کنید. ببینید آیا کودک شما می تواند به آرامی به این دوری عادت کند.
وقتی فرزندتان می ترسد به او آرامش بدهید: وقتی شما و فرزندتان با هم هستید، به حرف های او گوش دهید و مراقب باشید که نگرانی های
کودک را بی اهمیت جلوه ندهید.
خداحافظی کوتاهی داشته باشید: سعی کنید هنگام خداحافظی آرام باشید. لبخند بزنید، به فرزند خود بگویید به زودی برمی گردید. یک خداحافظی
سریع به کوچولوی شما کمک می کند تا به جدایی عادت کند و به او اطمینان می دهد که همیشه برمی گردید.
توصیه هایی برای کاهش اضطراب جدایی در کودکان عادی
برای کودکانی که اضطراب جدایی طبیعی دارند می توان با انجام تمرینات و ایجاد آمادگی، اضطراب را کاهش داده و آرامش را به کودک هدیه کرد. توجه داشته باشید زمانی این تمرینات را انجام دهید که کودک خواب و تغذیه ی کامل داشته است.درمان اصطراب برای این کودکان بسیار اهمیت دارد. زیرا زمانی که خسته یا گرسنه باشد بیشتر در معرض ابتلا به اضطراب خواهد بود. در ادامه چند توصیه برای کاهش اضطراب کودک آمده است:
- درست در زمانی که به کودک قول داده اید به خانه برگردید تا او احساس امنیت و آرامش داشته باشد.
- اجازه ندهید کودک برنامه های تلویزیونی ترسناک ببیند.
- در مقابل گریه و ناراحتی کودک در هنگام جدایی تسلیم نشوید. این کار درمان را دشوار تر می کند.
- می توانید از پرستار کودک برای تمرین جدایی از کودک خود کمک بگیرید.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
کلینیک درمان اضطراب جدایی در کودکان
اگر ترس و اضطراب کودک از جدایی را نادیده بگیریم، این مشکل بزرگ و بزرگ تر می شود و کنترل و درمان آن نیز سخت تر خواهد شد. در این مطلب به راه کارهایی اشاره کردیم که به کودک در غلبه بر این ترس کمک خواهد کرد. زمانی که نشانه های این اضطراب بیش از حد به طول بینجامد یا اینکه متناسب با سن کودک نباشد، ممکن است فرزند شما دچار اختلال اضطراب جدایی شده باشد.
برای درمان اختلال اضطراب جدایی در کودکان حتما لازم است با روانشناس کودک مشورت کنید و هر چه زودتر اقدام به درمان کنید. روانشناسی کیانی می تواند در ارائه راهکارهای درمانی برای حل این مشکل به شما عزیزان خدمت رسانی کند.
جمع بندی
برخی از کودکان در هنگام جدایی از والدین واکنش هایی همچون چسبیدن به آن ها، گریه و پریشانی از خود نشان می دهند. این رفتار ها نشان دهنده ی مسئله ی اختلال اضطراب جدایی در کودکان است که این موضوع تا قبل از 2-3 سالگی طبیعی است. در صورتی که شدت آن یا زمان آن از حالت طبیعی خارج شود گفته می شود کودک دچار اختلال اضطراب جدایی شده است. در حالت طبیعی با ارائه راه کارهایی می توان اوضاع را کنترل و آرامش را در کودکان ایجاد کرد. اما در صورت بروز اختلال حتما باید از روانشناس کمک گرفت.
منبع: unicef ، psycom ، medicalnewstoday ، ghodslab
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
- برای رفع اضطراب جدایی در کودکان چه راه هایی مناسب است؟
- درست در زمانی که به کودک قول داده اید به خانه برگردید تا او احساس امنیت و آرامش داشته باشد.
- اجازه ندهید کودک برنامه های تلویزیونی ترسناک ببیند.
- در مقابل گریه و ناراحتی کودک در هنگام جدایی تسلیم نشوید. این کار درمان را دشوار تر می کند.
- می توانید از پرستار کودک برای تمرین جدایی از کودک خود کمک بگیرید.
- در چه سنی اختلال اضطراب جدایی در کودک رخ می دهد؟
اضطراب جدایی از حدود 6 ماهگی آغاز و در حدود 14 تا 18 ماهگی به اوج می رسد. این اضطراب تا سن 3 سالگی ممکن است ادامه پیدا کند و به تدریج از بین خواهد رفت.
دیدگاهتان را بنویسید