راه های درمان خودزنی در نوجوانان

در سال های اخیر درک عمومی و آگاهی پیرامون موضوع خودآزاری و خودزنی نوجوانان افزایش یافته است. خودآزاری یک علامت فراگیر پریشانی عاطفی در میان نوجوانان می باشد که بیشتر برای تنظیم عواطف به کار می رود. رفتار آسیب رسان و خودزنی به راحتی می تواند به عنوان پیش درآمدی برای رفتار خودکشی تفسیر شود. درمان خودزنی در نوجوانان مشکل به نظر می رسد، با این حال تعدادی رویکرد آزمایش شده، واقعی و مبتنی بر علم وجود دارند. این راهکارها به نوجوان کمک می کنند انگیزه آسیب به خود را مدیریت و بر آن غلبه کنند، بیایید آنها را دقیق تر بررسی کنیم.
خودزنی یعنی چه؟
خودآزاری یا خودزنی به معنای صدمه زدن عمدی به خود است که بریدن پوست، شناخته شده ترین شکل آن می باشد. آسیب رساندن به خود نشانه ای از پریشانی عاطفی در نوجوان، تلقی می شود. فرد اغلب برای تسکین احساس ترس، اضطراب یا درد عاطفی دست به خودآزاری می زند.
خودآزاری تنش ها را به طور لحظه ای کاهش می دهد، در نتیجه این باور نادرست را ایجاد می کند که این استراتژی موثر است. درد فیزیکی، درد عاطفی را بی حس می کند؛ بنابراین نوجوان آن را به عنوان یک راه فرار موقت، به کار می برد. اگرچه نوجوان به طور موقت از احساس آرامش برخوردار می شود، اما در نهایت می تواند احساس شرم شدید را به دنبال داشته باشد که باعث ایجاد افسردگی و نیاز شدید به درمان افسردگی می شود.
دلایل خودزنی در نوجوانان
نوجوانان به دلایل مختلفی به خود آسیب می رسانند، از جمله:
کنترل و غلبه بر احساسات قدرتمند
نوجوان گاه برای بیان یا قطع احساسات بسیار شدید مانند طرد شدن، روابط از دست رفته یا اندوه عمیق، به خودزنی روی می آورد.
حس کنترل ناشی از درد فیزیکی
برای برخی درد فیزیکی به درد عاطفی ارجحیت دارد، زیرا قابل تشخیص بوده و راحت تر تسکین می یابد. بنابراین وقتی نوجوان به خود صدمه می زند، حس کنترل و آرامش می کند.
سایر شرایط سلامت روانی
خودزنی اغلب با برخی دیگر از مشکلات سلامت روانی ارتباط دارد. به عنوان مثال این حالت در نوجوانان مبتلا به وسواس، رفتارهای اجباری، افسردگی و اختلال دوقطبی شایع است.
فشار همسالان
برخی نوجوانان تحت تاثیر اشخاص دیگر شروع به خودآزاری می کنند. گروه همسالان در این حالت نقش ویژه ای دارند. چراکه برخی از نوجوانان به صورت گروهی ممکن است دیگران را تحت فشار برای خودزنی قرار دهند. تحت این فشار نوجوان برای جسور به نظر رسیدن یا اجتناب از قلدری اجتماعی، خودآزاری می کند.
مهمترین انگیزههای نوجوانان برای خودزنی
نوجوانان برای آسیب به خود انگیزه های مختلف و پنهانی دارند. باید توجه داشت که آنها اغلب قسمت هایی از بدن خود را می برند یا می سوزانند، که با لباس پوشانده می شود. بنابراین نتیجه می گیریم که آنها دنبال توجه نیستند. در عوض با این عمل از ناراحتی عاطفی خود رهایی می یابند. آنها خودزنی می کنند تا احساس بهتری داشته باشند، نه برای اینکه به والدین یا دوستان خود نشان دهند که به کمک نیاز دارند.درمان اضطراب به این افراد کمک بسیاری می کند.
مطالعات نشان داده نوجوانانی که به خود صدمه می زنند، بسیار هیجانی هستند. آنها افراد حساسی اند که مسائل را شدیدتر از همسالان خود احساس می کنند و اغلب خود را مورد انتقاد قرار می دهند. از سوی دیگر این افراد مهارت های لازم را برای کنترل احساسات در ارتباط با انتقاد و نفرت از خود، ندارند. پس خودزنی را به عنوان راه حل به کار می برند.
طبق برخی گزارشات، نوجوانانی که از درون احساس پوچی دارند نیز برای ایجاد احساسات، از خودآزاری استفاده می کنند. بعضی نیز خودآزاری را به عنوان راهی برای تنبیه خود می بینند. سایر نوجوانان ممکن است بخواهند با خودآزاری احساسات خود را بیان و ارتباط برقرار کنند.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
خودزنی به چه روشهای انجام میگیرد؟
اشکال مختلفی از خودآزاری وجود دارند که درک آنها برای پیدا کردن راه درمان خودزنی در نوجوانان، اهمیت دارد. شایع ترین و مرسوم ترین حالت خودزنی، بریدن با اشیاء تیز مانند تیغ، چاقو و … است. شکل متداول بعدی خودزنی، سوزاندن می باشد. اگرچه این دو مورد بیشتر بروز می دهند اما بعضی رفتارهای کمتر رایج نیز در رابطه با خودآزاری وجود دارند، مانند:
کندن پوست یا مارک کردن روی پوست، قرار دادن اجسام نوک تیز در زیر پوست، گاز گرفتن خود، مشت زدن یا حتی شکستن استخوان ها. زخم های ایجاد شده در اثر خودزنی معمولا سطحی هستند، اما تعدادی از نوجوانان آسیب های شدیدی به خود وارد می کنند.
بیشتر بخوانید: درمان بی خوابی و اختلالات شایع خواب و تاثیرات آن بر سلامت روان
آیا درمان خودزنی در نوجوانان اهمیت دارد؟
وقتی صحبت از بریدن و سایر اشکال خودزنی به میان می آید، نوجوانان اغلب تمام تلاش خود را می کنند تا آن را پنهان کنند. کشف اینکه نوجوان شما در حال آسیب رساندن به خودش است، می تواند هم نگران کننده و هم گیج کننده باشد. در حالی که جدی گرفتن این رفتار بسیار مهم است، به همان اندازه هم نباید بیش از حد واکنش نشان دهید.
نوجوانانی که درگیر این رفتار هستند، معمولا سعی در خودکشی ندارند ولی به هر حال خودآزاری می تواند به صورت تصادفی منجر به مرگ شود. صرف نظر از قصد بریدن، هر نوع خودآزاری در نوجوانان رفتاری طبیعی یا سالم نیست، از این رو همیشه باید آن را جدی بگیرید.استفاده از مشاوره آنلاین روانشناسی برای نوجوانانی که به صورت حضوری تمایلی به مراجعه به روانشناس ندارند بسیار موثر است.
چطور به عنوان والد جلوی خودزنی نوجوان را بگیریم؟
اگر نوجوانتان به خود آسیب می زند، راه هایی برای کمک به او وجود دارد. شما با یادگیری این راهکارها، کمک حرفه ای و ایمان به فرزند خود، می توانید حمایتی که او نیاز دارد را به وی عرضه کنید. بر همین اساس توصیه می کنیم:
- احساسات خود را بپذیرید.
- احساس گناه نکنید و بدانید که این اتفاق تقصیر شما یا نوجوانتان نیست.
- با یک درمانگر صحبت کنید.
- در مورد این معضل مطالعه کنید و بیاموزید.
- فشارها و مشکلات عاطفی نوجوان را کشف کنید تا بتوانید به بهبودی او کمک نمایید.
درمان خودزنی در نوجوانان به کمک روانشناس نوجوان
کمک گرفتن از یک متخصص واجد شرایط به شما کمک می کند تا بفهمید چرا فرزندتان خودزنی می کند و راه غلبه بر آن چیست. درمان به نوجوان اجازه می دهد تا تجربیات دشوارش را بیان کند و مهارت هایی را که برای مقابله با استرس های زندگی لازمند، بیاموزد. انواع مختلف مداخلات درمانی عبارتند از:
- درمان روان پویایی
- رفتار درمانی شناختی
- رفتار درمانی دیالکتیکی
- کار گروهی در ارتباط با سایر نوجوانان
- خانواده درمانی
- درمان مبتنی بر ذهن آگاهی
- درمان دارویی
- بستری شدن کوتاه مدت در بیمارستان برای موارد شدید

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
چند نکته درباره درمان خودزنی نوجوانان
در زیر چندین راه برای تشویق و حمایت از نوجوانان را به شما یاد می دهیم.
- نوجوان را تشویق کنید تا مهارت های جدید مقابله ای را تمرین کند.
- با دلسوزی به او گوش دهید و سرزنش یا قضاوت نکنید.
- فعالانه در درمان فرزندتان شرکت کنید.
- از تنبیه نوجوان برای جلوگیری از خودآزاری، اجتناب نمایید.
- به حریم خصوصی او احترام بگذارید.
بهترین کلینیک درمان خودزنی در نوجوانان کجاست؟
روانشناسی کیانی آماده یاری نوجوانانی است که به طرق مختلف درگیر خودآزاری و خودزنی هستند. من با درمان خودزنی در نوجوانان ابزارها و استراتژی های مورد نیاز نوجوانان را در اختیارشان قرار می دهم تا به جای خودزنی، آنها را به کار گیرند. هدف من کمک به نوجوان، در راستای تصمیم گیری آگاهانه و انتخاب صحیح در مواجهه با احساسات شدید است. پس با بهره گیری از خدمات تخصصی روانشناسی کیانی، حمایت خود را نسبت به فرزندتان نشان دهید و روند بهبود او را تسریع کنید.
منبع: newhavenrtc ، mcleanhospital ، psycom ، kidshealth ، evolvetreatment ، kidshealth
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
- چرا خودزنی در نوجوانان رخ می دهد؟
کنترل و غلبه بر احساسات قدرتمند ، حس کنترل ناشی از درد فیزیکی، سایر شرایط سلامت روانی ،فشار همسالان
- به عنوان والد نوجوان چگونه جلوی خودزنی را بگیریم؟
- احساسات خود را بپذیرید.
- احساس گناه نکنید و بدانید که این اتفاق تقصیر شما یا نوجوانتان نیست.
- با یک درمانگر صحبت کنید.
- در مورد این معضل مطالعه کنید و بیاموزید.
- فشارها و مشکلات عاطفی نوجوان را کشف کنید تا بتوانید به بهبودی او کمک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید