آیا با راه های افزایش اعتماد به نفس کودکان آشنایی دارید؟

یکی از مهم ترین وظایف والدین، تلاش در جهت افزایش اعتماد به نفس کودکان است. والدین آگاه می توانند با تقویت اعتماد به نفس کودک، بر سرنوشت و سلامت اجتماعی، ذهنی، رفتاری و هیجانی آنها در آینده تاثیر بگذارند.
یکی از ارکان مهم زندگی هر فرد اعتماد به نفس مثبت و سالم است؛ که شالوده آن در دوران کودکی شکل می گیرد. اعتماد به نفس تاثیر زیادی بر نحوه برخورد کودک با شکست و چالش های زندگی دارد.
ایجاد اعتماد به نفس سالم در کودکان و نوجوانان اهمیت زیادی دارد و این امکان را به آنها می دهد که خطرپذیر و مسئولیت پذیر بوده و نگرش مثبتی نسبت به خود داشته باشند.
افزایش اعتماد به نفس کودکان
کودکان به صورت ذاتی اعتماد به نفس بالایی دارند؛ ولی گاهی والدین با رفتارهای ظاهراً خیرخواهانه در 36 ماه اول زندگی، به تدریج پر پرواز کودکان را شکسته و موجب آسیب به اعتماد به نفس کودک می شوند. آگاهی والدین از راهکارهای افزایش اعتماد به نفس در کودکان اهمیت زیادی دارد.
در این مطلب از «روانشناسی کیانی» قصد داریم به تعریف اعتماد به نفس و تفاوت آن با عزت نفس و بهترین راهکارهای افزایش اعتماد به نفس کودک بپردازیم. اگر تمایل دارید که بیشتر با این راهکارها آشنا شوید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
تعریف اعتماد به نفس
در مقالات، تعاریف مختلفی برای اعتماد به نفس ارائه شده و همچنین به راهکارهای افزایش اعتماد به نفس کودکان پرداخته شده است.
در برخی از مقالات، اعتماد به نفس یا Self-Confidence به معنی باور و اعتماد فرد نسبت به خود و توانمندی هایش تعریف شده است. برخی محققان بر این باورند که فرد با اعتماد به نفس بالا، خود را عمیقاً به عنوان یک فرد باارزش و توانمند می داند و به این عقیده باور دارد.
از سوی دیگر، اعتماد به نفس در کودکان به معنی اعتماد کودک به توانایی های خود برای پیشرفت و موفقیت در زندگی است. کودکان با اعتماد به نفس بالا، با عدم موفقیت در کاری، امید خود را از دست نمی دهند و سعی می کنند با کسب تجربه و تلاش بیشتر از عهده انجام آن کار برآیند. افزایش اعتماد به نفس کودکان، تاثیر زیادی بر آینده و سرنوشت آنها دارد.
اعتماد به نفس بالا همانند یک سپر محافظتی، به بهبود سلامت روان، سلامت اجتماعی، رفتاری و عاطفی کودک کمک می کند و تعیین کننده نحوه برخورد کودک با شکست ها، فشارها و رفتارهای مخرب همسالان در طول زندگی است. والدین نقش مهمی را در تقویت و افزایش اعتماد به نفس در کودکان بر عهده دارند.
چرا افزایش اعتماد به نفس مهم است؟
اعتماد به نفس، به نحوه نگرش کودک به خود و قابلیت هایش برمی گردد. والدین با رفتارهای مثبت و منفی مانند ابراز عشق، حمایت، تشویق یا انتقاد و سرزنش، بر اعتماد به نفس کودکان اثر می گذارند. افزایش اعتماد به نفس کودکان موجب بهبود یادگیری و رشد عقلانی کودکان می شود و آینده ای روشن و موفقیت آمیز را برایشان رقم می زند.
یک کودک دارای اعتماد به نفس بالا دارای ویژگی هایی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود:
- پذیرفتن انتقاد بدون احساس خشم و گرفتن حالت تدافعی،
- توانایی ابراز احساسات،
- نترسیدن از تجربه کردن،
- تمایل به کمک کردن به دیگران و همدلی با آنها،
- اعتماد به توانایی های خود،
- داشتن عملکرد مستقل و بالغانه،
- توانایی تحمل شکست،
- توانایی بیان نظرات به دیگران،
- احساس راحتی و شادی در موقعیت های اجتماعی و غیره.
افزایش اعتماد به نفس کودکان موجب رشد فکری و خودباوری آنها می شود. کودک با اعتماد به نفس بالا، از انجام فعالیت های جدید استقبال می کند و از عهده حل مسائل و مشکلات خود به خوبی بر می آید. چنین کودکی، با سایر همسالان به راحتی ارتباط برقرار می کند. به همین دلایل، تقویت اعتماد به نفس در کودکان از همان سالهای اولیه زندگی به خصوص تا سه سالگی اهمیت زیادی دارد.
تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس
آگاهی از تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس و تلاش برای افزایش اعتماد به نفس کودکان به شکل گیری شخصیت سالم کودک در آینده کمک می کند. به همین دلیل روان شناسان سعی می کنند با شناخت تفاوت بین اعتماد به نفس و عزت نفس و تقویت آنها به درمان اختلالات شخصیتی کمک کنند.
اعتماد به نفس بالا لزوماً با عزت نفس بالا همراه نیست و نباید این دو مفهوم را مشابه یکدیگر فرض کرد. عزت نفس، به معنی احساس ارزشمندی درونی است و به نحوه نگرش فرد نسبت به خود باز می گردد. شناخت تفاوت این دو مفهوم و تقویت عزت نفس در کنار افزایش اعتماد به نفس کودکان موجب رشد و بالندگی کودکان در جوانی و بزرگسالی و موفقیت آنها در درس و شغل و زندگی می شود.
عزت نفس به عنوان یک احساس درونی، تعیین کننده نحوه تعامل فرد با دنیای اطراف و دیگران است و مستقیماً بر مناسبات فردی و اجتماعی اثر میگذارد. بالا بودن عزت نفس موجب می شود که کودک از ارزش و شایستگی های خود مطلع بوده و خود را لایق احترام بداند.
اعتماد به نفس به معنی اطمینان و باور به توانمندی ها برای تحقق اهداف یا انجام کارها و غلبه بر چالش ها می باشد. اعتماد به نفس کودکان به عوامل بیرونی وابسته است و افزایش آن با استفاده از راهکارها و انجام تمرین های مختلف امکانپذیر است. توانمندی و باورمندی، دو بال مهم اعتماد به نفس هستند.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
راه های افزایش اعتماد به نفس کودکان
تقویت اعتماد به نفس در کودکان موجب افزایش قدرت ریسک پذیری، اثرگذاری و باورمندی و ایجاد روابط موثر و سالم می شود و به احساس امنیت، ارتقای سلامت روان کودک کمک می کند.
محققان راهکارهای مختلفی را برای تقویت اعتماد به نفس پیشنهاد کرده اند. والدین می توانند با انجام یک سری اقدامات به افزایش اعتماد به نفس کودکان کمک کنند. به عنوان برخی از مهم ترین روش های افزایش اعتماد به نفس در کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دوست داشتن بی قید و شرط: باید با کودک خود به گونه ای برخورد کنید که بداند او را در هر شرایطی (از جمله در مواردی که اشتباه می کند یا تصمیمات نادرست می گیرد) دوست دارید و از او مراقبت می کنید.
- واگذاری مسئولیت: می توانید با دادن مسئولیت های متناسب با سن به کودک موجب ارتقای حس مفید بودن، مسئولیت پذیری و شایستگی در کودک خود شوید.
- توجه به کودک: اختصاص وقت به کودک موجب ایجاد حس اعتماد به نفس در كودك می شود و این پیام را به او می دهد که برای شما مهم و ارزشمند است.
- تشویق در زمان مناسب: باید برای افزایش اعتماد به نفس کودک، سعی کنید در زمان های مناسب و به بهانه های مختلف مناسب کودکتان را تشویق کنید.
- تشویق برای انجام کارهای جدید: باید کودک را در مقابل کارهای چالش برانگیز غیرخطرناک مانند خواندن یک مجله یا حل یک پازل جدید قرار دهید و اجازه دهید این کار را به تنهایی انجام دهد.
- یادآوری نقاط قوت: در این راهکار باید والدین سعی کنند نقاط قوت رفتاری و شخصی کودک را به او یادآوری کنند.
همچنین مواردی از قبیل دوری از انتقاد، دادن قدرت انتخاب به کودک، عدم مقایسه کودک با دیگران، بازی با کودک، عدم تحقیر و توهین، سخت گیری به اندازه، الگوسازی مناسب و تشویق به دنبال کردن علائق و غیره از جمله راهکارهای افزایش اعتماد به نفس کودکان می باشند.
منبع » kidshealth
روانشناسی کیانی
دیدگاهتان را بنویسید