آیا از خسارت ناشی از ناآگاهی درباره فرافکنی خبر دارید؟؟

فرافکنی رفتاری است که به طور ناخداگاه در برخی از موقعیت های ناخوشایند زندگی تجربه می کنیم. این رفتار به عنوان یکی از مکانیزم های دفاعی در بعضی افراد وجود دارد و مدیریت و کنترل آن در روابط دارای اهمیت ویژه ای می باشد. این مکانیزم در حوزه روانشناسی با نام فروید ارتباط دارد. در واقع این مسئله اولین بار توسط فروید کشف شد.
معنای لغوی فرافکنی پرتاب کردن به سمت بیرون یا رو به رو می باشد. معنی روانشناسی این مکانیزم هم با معنی لغوی آن مرتبط است و به حالتی گفته می شود که فرد احساسات و عواطف ناپسند خود را به دیگران نسبت می دهد یا در واقع به سمت دیگران پرتاب می کند. در واقع این کار باعث می شود فرد خود را عاری از هر عیب و نقصی بداند و احساس گناه را از خود دور کند. از طریق این ابزار دفاعی، فرد بر اساس مقیاس خویش در مورد دیگران قضاوت می کند.

فرافکنی چیست؟
این مکانیزم از افراد در مقابل یک نوع اضطراب محافظت می کند. اضطرابی که در اثر مواجهه با کاستی ها و نقص ها ممکن است بوجود بیاید. مهم ترین احساساتی که درارتباط با این رفتار می توان به آن اشاره کرد: خشم، حسادت، کنترل گری و احساسات جنسی هستند.
فرافکنی می تواند با تحریف واقعیت، به روابط میان فردی آسیبی جدی وارد کند. وقتی رابطه ای مستلزم چارچوب های مشخص و جدی می باشد، مکانیزم هایی مانند این که واقعیت موجود را تحریف میکند، می تواند تاثیری منفی روی آن بگذارد.
البته این نوع مکانیزم منفی و آسیب زننده ای نمی باشد. هرچند این رفتار از نظر فروید مکانیزمی منفی است، اما به طور کلی انواعی از مکانیزم های دفاعی وجود دارند که می توانند مثبت و مفید باشند.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
چرا فرافکنی اتفاق می افتد؟
همانطور که مطرح شد این رفتار نوعی مکانیزم دفاعی است که گاهی برای مواجه شدن با عواطف و احساسات و یا کنار آمدن با آن ها بروز می کند.

انواع فرافکنی
این نوع مکانیزم دفاعی به طور کلی در سه حالت بروز می کند:
- نوروتیک: نوروتیک یکی از انواع رایج این نوع مکانیزم می باشد.
این نوع مکانیزم همان نسبت دادن احساسات و انگیزه ها و ویژگی های ناخوشایند خود به دیگران، به صورت ناهشیار می باشد.
- تکمیل کنند: این نوع مکانیزم دفاعی زمانی اتفاق می افتد که فرد فکر می کند دیگران، درک و تفکری مشابه او دارند. برای مثال فرد فکر می کند درک دیگران از رنگ هایی که می بینند درست مشابه اوست. این نوع را می توان فرافکنی مثبت نیز در نظر گرفت چرا که فرد فکر می کند دیگران نیز نظرات و تفکراتی مشابه او دارند.
- تعارفی: در این نوع فرد تصور می کند که میزان توانایی دیگران نیز درست مشابه اوست. برا مثال یک نوازنده حرفه ای در مورد شاگردان خود این تصور را دارد که آن ها هم درست به خوبی او می نوازند.

فرافکنی و اختلالات روانشناسی
این نوع مکانیزم دفاعی در برخی اختلالات شخصیتی مرزی، اختلال پارانوئید و شخصیت خود شیفته قابل ملاحظه می باشد.
نوع شدت یافته این رفتار می تواند منجر به رفتارهای پرخاشگرانه گردد. به خصوص زمانی که شخصی فکر کند افراد دیگری مقصر احساسات منفی او هستند.
برای مثال کسی که مبتلا به اختلال شخصیت مرزی می باشد، از تنها شدن می ترسد، در نتیجه مدام دیگران را متهم می کند که میخواهند او را تنها بگذارند. مثال دیگر این که فرد خود شیفته ای را در نظر بگیرید که احترامی برای شریک عاطفی خود قائل نیست، این فرد ممکن است شریک عاطفی خود را متهم کند که احترام و ارزشی برای او قائل نیست.

چطور به وجود فرافکنی در خود پی ببریم؟
به طور کلی بیشتر افراد در جهان به سطحی از این نوع مکانیزم دفاعی مبتلا هستند و در شرایط مختلف نشانه هایی از آن را بروز می دهند؛ بنابر این نمی توان گفت فردی وجود دارد که به هیچ وجه این نوع از مکانیسم دفاعی را ندارد. می توان گفت این مکانیسم دفاعی در برخی شخصیت ها به میزان بیشتری بروز می کند.
یکی از راه های تشخیص فرافکنی، تقویت خودآگاهی می باشد. بعضی از افراد شناخت درستی از خود و نوع شخصیتشان ندارند. بنابراین همواره اولین قدم برای تشخیص اختلالات روحی، خودآگاهی می باشد. همچنین افراد برای رسیدن به این هدف نیازمند یک همراه متخصص هستند که در این مسیر آن هارا یاری کند. بهترین همراه در راه رسیدن به خودآگاهی، مشاور و روانشناس می باشد که به خوبی می تواند فرد را راهنمایی نماید.
راهکار های دیگری که برای تشخیص بهتر این مکانیزم می توانید به کار بگیرید این است که سعی کنید در مورد عواملی که باعث ایجاد تردید یا اضطراب در وجود شما می شود، با خودتان صادق باشید و به تحلیل انواعی از تکانه هایی بپردازید که حس ناخوشایندی را در شما بوجود می آورند. در مرحله بعد سعی کنید رفتار خود را به طور دقیق زیر نظر بگیرید تا متوجه شوید آیا نگرانی هایتان را به دیگران نسبت می دهید یا خیر. البته باید توجه داشته باشید که نباید خودتان را در طول این بررسی ها مورد قضاوت قرار دهید فقط سعی کنید رفتار هایتان را به طور صادقانه ارزیابی نمایید.

چگونه بهترین روانشناس را انتخاب کنیم؟
برای انتخاب روانشناس مناسب ابتدا باید حوزه درمانی و شناختی خود را با توجه به مشکلی که با آن مواجه هستیم انتخاب کنیم. همچنین برای اینکار ابتدا باید رزومه تحصیلی و کاری او را بررسی نماییم. این کار با جست و جو در سایت های معتبر و مراکز و کلینیک های شناخته شده امکان پذیر می باشد. نکته مهم دیگر این است شما می توانید برای داشتن انتخاب مناسب از افراد آگاه و با تجربه نیز کمک بگیرید.
به طور کلی در مورد ویژگی های یک روانشناس مناسب می توان به نکات زیر توجه کرد:
- داشتن صلاحیت علمی یکی از معیار های مهم می باشد که راه تشخیص آن داشتن پروانه سازمان نظام روانشناسی است.
- درمانگر میان افکار و احساسات متفاوت شما تعادل برقرار می کند، بدون آنکه یکی را کاهش دهد یا یکی را نادیده بگیرد.
- مشاور باید رفتار حرفه ای داشته و بر روی کار خود متمرکز باشد. همچنین موظف است قبل از هر جلسه یادداشت های جلسات قبل را مرور کند و برای ملاقات با شما کاملا آماده باشد.
- مشاور به شما کمک می کند در یک میحط امن و به شیوه ای مناسب، بدون اینکه دچار تروما یا حالت های منفی شوید، با احساسات منفی خود مواجه گردید. در واقع درمانگر می داند چه زمانی برای این مواجه مناسب است و نه سعی می کند شمارا به سمت این احساسات هل بدهد و نه سعی دارد شمارا از مواجهه با آن بازدارد.
- درمانگر در مورد فرایند درمان و تکنیک های رواندرمانی که قرار است اجرا شود توضیح می دهد و با اشتیاق به سوالات شما درباره هر تکنیکی که برای شما جدید و متفاوت باشد، پاسخ می دهد.
همچنین باید توجه داشته باشید که مسیر خودآگاهی زمان است و برای رسیدن به این هدف باید صبور باشید و به طور منظم در جلسات درمان شرکت کنید.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
بهترین مرکز روانشناسی و مشاوره کجاست؟
برای انتخاب مرکز مشاوره مناسب نیز بهتر است از جست و جوی اینترنتی یا مشورت با افراد با تجربه ای که پیش از شما به مراکز مشاوره مراجعه کرده اند، کمک بگیرید. مرکز روانشناسی کیان آماده خدمت رسانی در حوزه های مختلف خدمات مشاوره ای و روانشناسی می باشد.
منبع:public-psychology
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
فرافکنی به چه معناست ؟
فرافکنی یک مکانیسم دفاعی است که افراد بنا بر شرایط و موقعیتها و یا متناسب با تیپ شخصیتی خود، آن را به شکلی بروز میدهند. فرافکنی زفتار یا حرفی است که ما به دیگران نسبت میدهیم.
نحوه برخورد با افراد فرافکن چگونه است؟
افزایش شناخت از خود می تواند کمک بسیاری به فرافکنی کند و باعث شود خود ما فردی فرافکن نباشیم و به دنبال آن در مواجهه با افراد فرافکن رفتار معقول تری داشته باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید