آشنایی با 3 نوع از انواع تیپ شخصیتی

می توان گفت که شخصیت به الگوها و صفات دیرینه ای اشاره دارند که تمامی افراد را به رفتار مداوم به شیوه هایی خاص، احساس و تفکر سوق می دهند. در واقع شخصیت و تیپ شخصیتی به ما کمک می کنند تا با کمک مجموعه ای از روش های منحصر به فرد وقایع را تفسیر نماییم و بهترین تفسیر را در موقعیت های گوناگون داشته باشیم.

روانشناسی شخصیت چطور شروع شد؟
شاید برای شما سوال باشد که بررسی تیپ شخصیتی هر فرد و روانشناسی شخصیت به چه صورت و از کجا شروع شد؟ برای اولین بار بررسی شخصیت توسط بقراط با نظریه شوخ طبعی آغاز گردید. بر اساس این نظریه ویژگی های شخصیتی هر فرد بر اساس چهار خلق و خوی رفتاری جداگانه که زیر بنای رفتار، احساسات و عواطف هر فرد هستند شکل می گیرد.
در همین راستا روانشناسی مدرن تحت تاثیر ریشه های فلسفی اولیه قرار دارد و تلاش میکند تا بررسی نماید کدام یک از مولفه های اراده آزاد و یا وراثت بیشترین تاثیر را بر شکل گیری تیپ شخصیتی فرد دارد.انجام تکنیک های گفته شده در آموزش مدیتیشن و خود آگاهی باعث شناخت بیشتر هر فرد نسبت به خودش می شود.
تاریخچه تیپ شخصیتی
در اوایل دهه 1920 میلادی، نظریه ای توسط دکتر ویلیام مارستون(William Marston) تحت عنوان نظریه مدل رفتاری معرفی گردید. دکتر مارستون معتقد بود که 4 نوع سبک رفتاری وجود دارد که بر اساس آن می توان افراد را طبقه بندی نمود. در نیمه های قرن بیستم متفکر و روانشناسی سوئیسی به نام کارل گاوستا یونگ با ارائه نظریه خود به نام الگوهای کهن در شخصیت شناسی تحولی ایجاد نمود.
از دیگر افرادی که در دهه 1950 تحقیقات خود را در حیطه تیپ شخصیتی آغاز نمود و منجر به ارائه آنالیز کاربردی شد، می توان به گاستون برژه اشاره نمود. اواخر دهه 1960 تا 1970 تست های بسیار زیادی از جمله تست NEO و MBTI در بین روانشناسان برای بررسی تیپ شخصیتی هر فرد کاربرد داشت.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
نظریه یونگ
کارل یونگ یکی از نزدیک ترین و بهترین شاگردان فروید بود که جنبش روانکاوی فروید را ادامه داد. یکی از نظریه های یونگ که توانست تغییر و تحولاتی در الگو های شخصیتی گذشته ایجاد نماید، نظریه گوستاو بود. در نظریه ی گوستاو یونگ تیپ های شخصیتی معرفی شده برگرفته از اسطوره های یونان بوده که به تکراری بودن تیپ شخصیتی در تمامی افراد اشاره دارد.
تست آرکتایپ یونگ، یکی از تست های مشهور می باشد که می تواند به شناخت شخصیت فردی انسان و همچنین بازتاب خصوصیت اسطوره ها در شخصیت انسان کمک کند.

کاربرد روانشناسی شخصیت
یکی از مواردی که در شناخت ویژگی های هر فرد به او کمک بسیار شایانی می کند، شناخت تیپ شخصتی به کمک روانشناسی شخصیت می باشد. آگاهی از تیپ شخصیتی خود به شما کمک می کند تا با دید گسترده تری شغل مناسب خود را پیدا کرده و در آن شغل به موفقیت های بسیاری دست پیدا کنید
شناخت تیپ شخصیتی چه کاربردی دارد؟
شناخت تیپ شخصیتی چه تاثیری برای فرد دارد؟ شاید این سوال در ذهن شما نقش بسته باشد و از پاسخ آن بی اطلاع باشید. تاثیرات شناخت تیپ شخصیتی در زندگی هر فرد به شرح زیر می باشد.
انتخاب شغل
می توان گفت یکی از تاثیرات شناخت روانشناسی شخصیت، شناخت بهتر روحیات خود می باشد. این شناخت به شما کمک می کند تا مشاغلی را که برای شما گزینه ی بهتر و دارای سازگاری بیشتری می باشند را به خوبی بشناسید و فرصت کافی برای پیشرفت در آن سمت شغلی را داشته باشید.
روابط عاشقانه
داشتن روابط عاشقانه و مستحکم یکی از کاربردهای دیگر شناخت تیپ شخصیتی می باشد، این امکان برای به شما به وجود می آید تا با شناخت بهتر و بیشتر روحیات خود، شریک عاطفی مناسب خود را پیدا و او را بهتر بشناسید، همچنین به شما این امکان را می دهد تا تمایزات و همچنین نقاط مشترک یکدیگر را به خوبی بررسی کنید و در نهایت دو طرف به راحتی می توانند رفتار و خواسته های متقابل را درک نمایند.
برنامه ریزی و تحصیل
انتخاب یک رشته مناسب برای هر فرد در زندگی یکی از چالش برانگیزترین مسائل می باشد. ممکن است در اطرافیان خود دیده باشید افرادی را که پس از اتمام مقطع تحصیلی خود در حیطه ای غیر مرتبط با رشته خود در حال کار و فعالیت می باشند. در حقیقت این نوع افراد رشته ی تحصیلی را انتخاب نموده اند که با روحیات آن ها سازگاری نداشته است همین امر سبب شده تا پس از پایان تحصیلات خود به دنبال کار در حیطه ی دیگری باشند.
انتخاب سبک زندگی
پیروی از یک سبک زندگی مناسب و ایده آل یکی دیگر از شناخت تیپ شخصیتی می باشد. شناخت شخصیت و روحیات خود در زندگی این امکان را برای شما فراهم می سازد تا انرژی و زمان خود را صرف انجام فعالیت های دلخواه و روابط رضایت بخش کنید.

انواع دسته بندی تیپ های شخصیتی
براساس نظریه های روانشناسان افراد از تیپ های شخصیتی متفاوتی برخوردار می باشند، شناخت هر تیپ شخصیتی با توجه به انجام آزمون و تست های مختلف امکان پذیر می باشد، انواع دسته بندی تیپ های شخصیتی گوناگون به شرح زیر می باشد.
برونگرا- درونگرا
بر اساس دسته بندی تیپ شخصیتی، درونگرا- برونگرا اولین نوع از دسته بندی شخصیت می باشد. افرادی با ویژگی شخصیتی برونگرا انسانهای بسیار اجتماعی بوده که به راحتی قابلیت بیان احساسات خود را داشته، دارای انرژی بسیار بالایی بوده که آن ها را به کانون توجه تبدیل می کند، دارای حضور پر رنگ در جمع های مختلف و … از ویژگی های بارز تیپ های شخصیتی افراد برونگرا می باشد. در مقابل این نوع تیپ شخصیتی افرادی با شخصیت درونگرا وجود دارند. افراد درونگرا به انجام فعالیت های انفرادی علاقه مند می باشند، دایره دوستان این نوع افراد بسیار کم تر، معمولا آرام تر و کم حرف تر می باشند.
کلی نگر- جرئی نگری
در دسته دوم از دسته بندی تیپ های شخصتی، افراد کلی نگر و جزئی نگر قرار دارند. افراد کلی نگر معمولا بدون توجه به شرایط و موانع در مسیر تنها به هدف نهایی خود می اندیشند. این در حالیست که افراد جزئی نگر مسیر را به طور کامل مورد ارزیابی خود قرار می دهند و به جزئیات توجه ویژه ای می کنند.
منطقی- احساسی
این نوع افراد با توجه به ویژگی هایی همچون احساس و منطق سنجیده می شوند. افرادی که منطقی می باشند معمولا چیزی را بدون منطق و فکر نمی پذیرند؛ این افراد به سختی قانع می شوند و تمامی تصمیمات آن ها بر اساس منطق و فکر می باشند. در حالی که افراد احساساتی ممکن است به راحتی تحت تاثیر شرایط قرار گیرند و تصمیمات خود را بر اساس احساسات بگیرند این در حالی است که برخی از تصمیمات آن ها به ضررشان است.
ملاحظه کار- داوری کننده
دسته ی چهارم افرادی با تیپ شخصیتی ملاحظه کننده یا داوری کننده می باشند. افرادی با تیپ شخصیتی ملاحظه کار، بسیار محتاط هستند و پیش از انجام هر کاری تمامی جوانب را در نظر می گیرند؛ اما این در حالی است که افراد با شخصیت داوری کننده برای انجام هر کار برنامه ریزی دقیقی دارند. همین دلیل باعث شده تا افراد داوری کننده انسان های بسیار دقیق و منظمی باشند.

تیپ شخصیتی درونگرا
شاید به درستی آشنایی با افرادی که شخصیت و روحیات آن ها به صورت درون گرا می باشند نداشته باشید و یا حتی خود شما درونگرا باشید؛ اما از آن بی خبر باشید؛ در واقع افراد درونگرا ترجیح می دهند تا بر روی ایده و افکار درونی خود تمرکز کنند.
ویژگی های تیپ شخصیتی درونگرا
- کم حرف بودن از ویژگی های افراد درون گرا است.
- دارای رفتارهای خودآگاهانه می باشند.
- در هنگام قرار گیری در جمع پس از مدتی احساس کلافگی و خستگی می کنند.
- دارای قدرت تخیل بسیار بالا
علت درونگرایی چیست؟
تا کنون علت دقیق و مشخص در پاسخ به سوال علت درونگرایی چیست؟ داده نشده است؛ اما با توجه به تحقیقات بر روی افراد درونگرا و برونگرا مشخص شده است که عملکرد مغز این نوع تیپ شخصیتی نسبت به یکدیگر متفاوت می باشد.
نقطه ضعف و قوت افراد درونگرا
مهم ترین نقطه ضعف افراد درونگرا، دارا بودن قوه تخیل بسیار قوی است، علاوبر آن این افراد می توانند در شرایط بحرانی بر روی خود تسلط داشته باشند و خود را کنترل نمایند؛ اما این در حالی است که این نوع افراد ناتوان در برقراری تماس چشمی هستند و همچین این افراد به تنهایی بیشترین انرژی و بازدهی را دارند.
مشاغل مناسب افراد درونگرا
با توجه به ویژگی های افراد درونگرا، انتخاب مشاغل مناسب با روحیات آن ها بسیار مهم می باشند. مناسب ترین مشاغل برای افراد درونگرا به شرح زیر می باشند.
- مشاور
- درستیار حقوقی
- نویسنده
- عکاس
- طراح
- محقق

تیپ شخصیت میانگرا
به طور کلی افرادی که با بررسی جوانب یک موضوع به صورت سنجیده عملکرده و بهترین گزینه را انتخاب می کنند میانگرا می باشند. این نوع تیپ شخصیتی با تمامی افراد سازش دارد و بدون کوچک ترین بحث، مشکلات پیش رو را رفع می نماید.
ویژگی کلی میانگرا
- افراد میانگرا خود را به زمان و برنامه خود پایبند می کنند.
- به راحتی با گروه های شغلی مختلف سازگاری دارند.
- افراد میانگرا به معاشرت و همچنین گفت و گو علاقه مند می باشند.
نقاط قوت و ضعف میانگرا
مدیریت تیم، مهارت برقراری ارتباط بالا، انعطاف پذیری و قضاوت صحیح از نقاط قوت تیپ شخصیتی میانگرا بوده، این در حالی است که نقطه ضعف این تیپ شخصیتی ناتوان در “نه” گفتن می باشد.
شغل مناسب افراد میانگرا
با بررسی این نوع تیپ شخصیت و بررسی آن می توان نتیجه گرفت در مشاغلی که به قدرت رهبری تیم، مدیریت و قضاوت نیاز می باشد افراد میانگرا بهترین عملکرد را دارند و ایده آلترین فرد برای این نوع مشاغل می باشند.

تیپ شخصیتی برونگرا
افراد برونگرا، افرادی پر انرژی و بسیار اجتماعی می باشند که حضور به جمع را به تنهایی ترجیح می دهند. در صورت بروز مشکل افراد برونگرا سریعا در مورد آن موضوع صحبت می کنند و آن را رفع میکنند، همین دلیل سبب شده تا این افراد کمتر از دیگران دچار تشویش شوند.
ویژگی های تیپ شخصیتی برونگرا
- افرادی بسیار اجتماعی
- بسیار موفق در کارهای گروهی
- از اینکه مرکز توجه باشند برایشان لذت بخش است.
علت برونگرایی
دلیل مشخصی برای این تیپ شخصیت تعریف نشده؛ اما اکثرا افراد دارای خانواده پرجمعیت انسان هایی برونگرا می باشند. علاوبر آن عواملی همچون شیوه تربیت و عوامل ژنتیکی در تیپ شخصیتی نقش دارد.
نقاط ضعف و قوت افراد برونگرا
روابط اجتماعی بسیار بالا، توانایی سخنرانی در جمع و انرژی بالایی این نوع افراد از نقاط قوت تیپ شخصیتی برونگرایی می باشد. این افراد به علت صحبت بالا نمی توانند چیزی را مخفی نگه دارند همچنین عدم برنامه ریزی پیش از فکر از دلایل شکست آن ها می باشد.
شغل مناسب افراد برونگرا
در اینجا به چند مورد از شغل هایی که برای افراد برونگرا مناسب است اشاره خواهیم کرد:
- بازاریابی
- کار های تیمی
- بازیگری
- ورزش های تیمی

تفاوت های بارز درونگراها و برونگراها
مهم ترین تفاوت های افراد دورنگرا و برونگرا به شرح زیر می باشد.
- افراد درونگرا تمایل به کار های انفرادی دارند این در حالی است که افراد برونگرا خواهان کارهای تیمی هستند.
- افراد برونگرا بیشتر صحبت می کنند؛ اما افراد درونگرا بیشتر شنونده می باشند.
- برونگراها به دنبال کار های پر از هیجان هستند؛ اما درونگراها کار های آرام و ثابت را دوست دارند.
تغییر شخصیت از درونگرا به برونگرا یا بالعکس ممکن است؟
در صورتی که قصد دارید شخصیت خود را از درونگرا به برونگرا و یا بالعکس تغییر دهید توصیه های زیر را در نظر داشته باشید.
- افراد برونگرا باید پیش از انجام هر کاری برای آن برنامه ریزی نمایند.
- تیپ شحصیتی درونگرا باید بدون استرس برای شروع کار های تیمی داوطلب شوند.
- نوشتن برای تغییر شخصیت افراد درونگرا بهترین گزینه می باشد.

معروف ترین تست های شخصیت شناسی
برای شناخت بهتر هر تیپ شخصیتی، انجام تست های معتبر به شما کمک بسیار اساسی خواهد کرد، معروف ترین تست های شخصیت شناسی به شرح زیر می باشند.
- تست دیسک
- تست ژنتیکی تیپ شخصیت
- تست EQ
- تست MBTI
شناسایی تیپ شخصیتی با تست ژنتیک
به کمک تست ژنتیکی تیپ شخصیتی به راحتی می توانید ویژگی های ژنتیکی شخصیت خود را بشناسید و در نهایت برای تغییر ویژگی های منفی خود بهترین روش را انتخاب نمایید. به کمک این تست می توانید به راحتی ویژگی های شخصیتی، شغلی، اجتماعی و … خود را شناسایی نمایید.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
جمع بندی
شناخت اصولی و صحیح تیپ شخصیتی در شناخت بهتر نقاط ضعف و قوت هر فرد کمک بسیاری می کند. شناخت روحیات و شخصیت هر فرد به وی کمک می کند تا شغل مناسب و در نهایت سبک زندگی مناسب خود را پیدا نموده و مطابق با خواسته خود در مسیر موفقیت قرار گیرد.
منبع: coursehero ، mindfulnessmuse
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
معروف ترین تست های شخصیتی برای تعیین تیپ شخصیتی چیست؟
تست دیسک، تست ژنتیکی تیپ شخصیت، تست EQ، تست MBTI از معروف ترین تست های شخصیتی است البته شما می توانید در مشاوره آنلاین روانشناسی نیز این تست ها را زیر نظر متخصص انجام دهید.
تفاوت برون گراها و درون گراها در چه چیزهایی است؟
افراد درونگرا تمایل به کار های انفرادی دارند این در حالی است که افراد برونگرا خواهان کارهای تیمی هستند. افراد برونگرا بیشتر صحبت می کنند؛ اما افراد درونگرا بیشتر شنونده می باشند. برونگراها به دنبال کار های پر از هیجان هستند؛ اما درونگراها کار های آرام و ثابت را دوست دارند.
دیدگاهتان را بنویسید