10 نشانه کمالگرایی+ راه های کنترل کمالگرایی

کمالگرایی یک میل ناموجه برای یک نتیجه ایده آل است، میل به بی عیب و نقصی و کمال که به حد افراط می رسد. برای مثال، وسواس به نظافت و باور به اینکه هر چیزی باید در جای خود قرار گیرد. آیا واقعا در زمستان نیاز به شستن پنجره ها دارید؟ آیا لازم است متن را کلمه به کلمه ترجمه کرد؟ آیا باید تنها به خاطر کم بودن یک مورد، کل نتیجه را نادیده بگیرید؟ کمالگرایی در زندگی روزمره مشکلات زیادی را ایجاد می کند. در صورت عدم درمان این پدیده، این مشکلات بیشتر هم خواهند شد. ما شروع به تمیز کردن آپارتمان نخواهیم کرد، زیرا زمان کافی برای انجام صحیح آن وجود نخواهد داشت، اما انجام اشتباه هم خوب نیست. در واقع به جای اینکه حداقل چیزی را جدا کنیم، هیچ کاری انجام نمی دهیم.
شما باید سایتی را راه اندازی کنید که قبلا انجام شده و می تواند شروع به کسب سود کند. با این حال شخص آن را راه اندازی نمی کند. در عوض، شخص حروف را مرتب کرده و شیب و رنگ آنها را تغییر می دهد و به دنبال بهترین راه حل می گردد. این مشکل می تواند تا همیشه ادامه دار باشد. چنین کمالگرایی باید حذف شود، اما چگونه؟ تنها راه مطمئن آن، آموزش خود می باشد. تلاش برای کمال خوب است، اما کمالگرایی اصلا خوب نیست.
مشکلات کمالگرایی
دراینجا با مشکلات کمالگرایی آشنا خواهیم شد:
1. اهمال کاری بی نهایت
کودکانی که از سنین پایین به آنها گفته می شود باید همیشه و در همه چیز بهترین باشند، از شکست می ترسند. به همین دلیل به هر طریق ممکن سعی می کنند تا از اشتباه جلوگیری کنند. در ابتدا، آنها فقط سعی در بررسی دوباره همه چیز دارند. این افراد مشکلات را به چندین روش حل می کنند. همچنین ده ها بار مقاله ها را بازنویسی کرده و در هر کاری وسواس به خرج می دهند. هنگامی که ترس آنها را به بردگی می کشد، شروع به تعویق می کنند. آنها می گویند که فردا این کار را انجام خواهم داد و امروز زمان کافی نیست. ممکن است بگویند که دفعه بعد در مسابقه شرکت خواهم کرد و هنوز کاملا آماده نیستم.این اتفاق باعث می شود در مرور زمان فرد دچار افسردگی شود و همین باعث می شود تا نیاز به درمان افسردگی ایچاد شود.
2. پریشانی
افراد کمالگرا در مجموعه ای از قوانین، تحت فشار قرار می گیرند. آنها همیشه یادداشت ها را با دقت ترسیم کرده، تکالیف را 100٪ انجام می دهند و غیره. هرچه الزامات سخت گیرانه تر باشند، سطح پریشانی آنها بالاتر است. برخی افراد با تمرکز افراطی بر کارها و به دلیل فشارهای عاطفی، خوب غذا نخورده، شب ها نمی خوابند و دچار سردرد می شوند. روانشناسان ثابت کرده اند که این افراد به حداکثر نتیجه می رسند، در حالی که بین بی تفاوتی و اضطراب قرار دارند. به این قانون، یرکس-دادسون می گویند.برای درمان اضطراب می توانید به کلینیک روانشناسی فریبا کیانی مراجعه نمایید.
3. عزت نفس پایین
یک فرد کمالگرا اغلب از خود انتقاد می کند، نقاط قوت خود را مغرضانه می خواند و دستاوردهای خود را بی ارزش می داند. به دلیل عدم اعتماد به نفس، در آینده او ممکن است یک پیشنهاد شغلی امیدوار کننده را رد کند. او می تواند مرزهای حرفه ای و حتی روابط شخصی را گسترش داده یا در آنها صلابت، سردی و جدایی از خود نشان دهد. والدین تاثیر بسزایی در شکل گیری این کمالگرایی و عزت نفس پایین دارند. آنها با مقایسه فرد با دیگران یا کوچک خواندن کارهای او، به این مسئله دامن می زنند.این موضوع به خصوص در روابط زوجین بسیار مناسب نیست و برای رفع این مشکل می توانید از زوج درمانی استفاده کنید.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
10 ویژگی فرد کمالگرا
- شما بر اساس همه چیز یا هیچ چیز بحث می کنید. در واقع همه چیز در بررسی های شما یا درست است یا نادرست. هیچ حد میانی برای افراد کمالگرا وجود ندارد. به جای اینکه فقط به ویژگی های افراد در یک موقعیت خاص توجه نمایید، به افراط فکر می کنید. به عنوان مثال، شما به جای این تفکر که گاهی اوقات او بدجنس است، استنباط می نمایید که او بدجنس می باشد.
- شما نه تنها به افراط فکر می کنید، بلکه اینگونه عمل می نمایید. مثلا می گویید: «خب، من یک کلوچه خوردم و رژیمم را خراب کردم و حالا کل بسته را می خورم.»
- شما به ندرت به دیگران دستور می دهید، زیرا مطمئن هستید که آنها همه چیز را به خوبی شما انجام نمی دهند. دیگران شما را یک کمالگرا و خودبین می دانند، اما شما اقدامات خود را تنها تمایل به انجام درست کار می دانید. استانداردهای بالایی برای خود و دیگران دارید. شما همیشه تمام تلاش خود را می کنید و از دیگران نیز همین انتظار را دارید. در واقع شما تا حد مرگ می ترسید که به عنوان یک شکست خورده دیده شوید.
- شما نمی توانید پروژه را تکمیل نمایید، زیرا فکر می کنید که این پروژه می تواند حتی بهتر از این هم انجام شود. همواره می خواهید نتایج کار خود (کتاب، پروژه، وب سایت، مقاله) را با دیگران به اشتراک بگذارید تا مطمئن شوید که آنها مستحق ستایش هستند.
- کلمه «باید» نه تنها همیشه در ذهن شماست، بلکه از دهانتان هم بیرون نمی آید. شما قوانین خاصی دارید که همه باید از آنها پیروی کنند. اگر آنها نادیده گرفته شوند، شما ناراضی می شوید.
- اعتماد به نفس شما بستگی به آنچه به دست آورده اید و همچنین نحوه صحبت دیگران در موردتان دارد. برای برتری تلاش می کنید و نیاز به شناخته شدن توسط دیگران دارید. فقط در این صورت احساس خوبی خواهید داشت. پس از رسیدن به یک هدف، به سرعت به سراغ هدف بعدی می روید.
- از شکست رنج می برید. شاید مشکل آنقدر هم بد نبوده، اما شما همچنان به آن آویزان می شوید. زمانی که فکر می کنید کاری را به بهترین حالت انجام نمی دهید، آن را به تعویق می اندازید. حتی گاهی از آن اجتناب می نمایید. افرادی که این گونه رفتار می کنند، در واقع کمالگرا هستند. منطق آنها این است: «فکر نمی کنم بتوانم آن را به طور کامل انجام دهم، پس چرا اصلا زحمت بکشم؟» شما همیشه از نتیجه کار خود ناراضی هستید. به همین دلیل دائما کاری را تمام کرده و دوباره انجام می دهید.
- توقعات زیادی از خود و دیگران دارید.
- به دلیل تمایل به کامل کردن همه چیز، دائما در محل کار دیر حاضر می شوید. اغلب وقت کافی برای زندگی شخصی و سرگرمی ها ندارید.
- نسبت به انتقاد، حتی سازنده، تحمل ندارید. اگر انتقاد مطرح شود، ممکن است واکنش تهاجمی به دنبال داشته باشید. در این صورت میل به عمل هم در شما از بین می رود. از طرفی به نظر دیگران وابسته هستید.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
آیا می توان کمالگرایی را کنترل کرد؟
کمالگرایی هم یک بیماری روانشناختی به شمار می رود و همانند هر مشکل روانشناختی دیگری، قابل حل است. البته فرآیند حل این مشکل می تواند بسیار طولانی باشد. دلیل آن هم این است که این مشکل، اغلب از کودکی با افراد همراه می باشد. مجموعه روانشناسی کیانی با داشتن تخصص و تجربه بالا در زمینه مشکلات روحی و روانشناختی، می تواند به شما در حل این مشکل به ضورت حضوری و مشاوره آنلابن روانشناسی کمک کند. ما مجموعه ای از کلاس ها، دوره ها و آموزش ها را برای شما مهیا کرده ایم. به کمک این پکیج ها، می توانید انواع مشکلات روانشناختی خود، از جمله کمالگرایی را حل نمایید. ضمن اینکه تیم پشتیبانی ما همواره تا پایان دوره ها و رفع مشکل، با شما همراه خواهد بود. مسیر سلامتی طولانی است، اما ما این مسیر را برای شما هموار می کنیم.
منبع: psymod ، habr ، psychologos ، externat
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
- مشکلات اصلی کمالگرایی چیست؟
اهمال کاری بی نهایت،پریشانی ،عزت نفس پایین
- مهم ترین ویژگی فرد کمالگرا چیست؟
فرد کمالگرا نسبت به انتقاد، حتی سازنده، تحمل ندارد. اگر انتقاد مطرح شود، ممکن است واکنش تهاجمی به دنبال داشته باشد. در این صورت میل به عمل هم در فرد از بین می رود. از طرفی به نظر دیگران وابسته است.
دیدگاهتان را بنویسید