14 نکته مهم در تربیت فرزند مستقل که همه والدین باید بدانند!

مسئولیت پذیر بودن به معنای توانایی تصمیم گیری مستقل و اجرای آگاهانه آنها می باشد. استقلال بار سنگینی نیست، بلکه سیستمی از مهارت ها و ارزش هایی است که برای زندگی فرد مفید و مهم هستند. با این ارزش ها زندگی، دوست یابی و رسیدن به اهداف آسان تر و راحت تر خواهد بود.
این فهمی است که در تربیت فرزند مستقل ، کودک باید به آن برسد. او باید بداند که مسئولیت به فرد، ویژگی های مثبت بیشماری می دهد. برخی از این ویژگی ها عبارتند از:
- احترام از سوی دیگران
- اعتماد به نفس و توانایی هایش
- امکان خویشتن داری
- کنترل بر موقعیت های مختلف زندگی
- معنا یافتن خود در زندگی
کودکان، مانند همه ما، باید احساس کنند که برای این دنیا مهم هستند و می توانند سهم معناداری در آن داشته باشند. اگر می خواهید روش های تربیت فرزند مستقل را بدانید، ادامه مطلب که توسط مجموعه دکتر فریبا کیانی تهیه شده را از دست ندهید.برای دریافت مشاوره آنلاین رواشناسی نیز می توانید به این مجموعه مراجعه نمایید.

۱. به کودکتان بگویید چه انتظاری از او دارید
به فرزندتان بگویید که دقیقا می خواهید چه کاری انجام دهد. این کار از گفتن اینکه چه کاری انجام ندهد، بسیار موثرتر است. وقتی از کودکی می خواهید که آشفتگی ایجاد نکند یا به درستی رفتار کند، او لزوما نمی داند چه چیزی از او درخواست می کنید. دستورالعمل های واضحی مانند لطفا همه اسباب بازی های خود را بردار و آنها را در جعبه بگذار، انتظارات روشنی ایجاد می کنند. این نوع درخواست ها، احتمال انجام کاری که از او می خواهید انجام دهد را افزایش می دهند.
تعیین انتظارات واقع بینانه مهم است. درخواست ساکت بودن در تمام طول روز از آنها، احتمالا به آسانی درخواست 10 دقیقه سکوت در حین صحبت کردن با تلفن نباشد. شاید شما بدانید که فرزندتان چه توانایی هایی داشته باشد، اما اگر خواسته ای غیرممکن از او بخواهید، کودک شما شکست خواهد خورد.

۲. از نکات مهم در تربیت فرزند مستقل وقت گذاشتن برای کودک است
ایجاد زمانی برای تنها بودن با فرزند، برای ایجاد روابط خوب مهم است. این زمان گذراندن با کودک خود می تواند حتی 20 دقیقه در روز باشد. شما می توانید این زمان را با شستن ظروف با هم هنگام خواندن آهنگ یا گپ زدن حین آویزان کردن لباس ها ترکیب کنید. آنچه واقعا مهم است، تمرکز روی فرزندتان می باشد.در جلسات زوج درمانی می توانید راه های مناسب برای گذراندن وقت با کودک را یاد بگیرید.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
۳. برنامه روزانه داشته باشید
زندگی طبق برنامه، قابل پیش بینی و درک بوده و این دقیقا همان چیزی است که کودکان به آن نیاز دارند. عادت کردن به یک برنامه روزانه خاص (برخاستن، شستن، تمیز کردن رختخواب، صبحانه، پیاده روی و غیره) زندگی کودک را سازماندهی می کند. وقتی چنین برنامه ای وجود ندارد، والدین باید دائما بر روی کودک نظارت کرده و او را مجبور به انجام کارهای مختلف کنند. برنامه تدوین شده، پشتیبانی است که به کودک کمک می کند تا به سرعت همه چیزهایی را که باید انجام دهد، به خاطر بسپارد.با در نظر گرفتن روال روز، برنامه ای ترسیم کرده و آن را در مکانی قابل مشاهده مانند یخچال آویزان کنید.

۴. برای تربیت فرزند مستقل از جدول برنامه استفاده کنید.
این عنوان ممکن است برای برخی، تکرار مکررات به نظر برسد. در زندگی مدرن، برنامه ریزی به عنوان یک مهارت بسیار مفید در نظر گرفته می شود. با کودک خود بنشینید، یک ورق کاغذ بردارید، روز هفته و زمان آن را روی آن بنویسید. سپس از کودک بپرسید که این روزها چه کاری باید انجام دهد و چه برنامه ای دارد. او خودش احتمالا چیزی می گوید و شما نیز به او در این مورد کمک می کنید. این برنامه ممکن است حاوی بی اهمیت ترین چیزها باشند، اما به هر حال باید آنها را در برنامه قرار دهید.
این نوع برنامه ریزی سطح استرس بیشتر کودکان را کاهش می دهد، زیرا می دانند چه کاری باید در چه زمانی انجام شود. مهمتر از همه، به مدیریت صحیح زمان و مسئولیت پذیری تعهدات توسط کودک شما کمک می کند.

۵. کودک را به کار عادت دهید
بچه ها اغلب در این مسیر ابتکار عمل را به دست می گیرند، بنابراین نباید مانع این کار شوید. فعالیتی را پیدا کنید که فرزندتان دوست دارد. اگر او عاشق آب است، بگذارید گل ها را آبیاری کند. چنانچه عاشق تزئین بوده اجازه دهید، او میز را بچیند. حفظ نظم هنگام استفاده از اسباب بازی ها باید به یک وظیفه ضروری برای او تبدیل شود، حتی اگر یک نوزاد دو ساله باشد. حتما کودک را برای انجام به موقع کارهای خود تحسین کرده و بر مزایای کار او تاکید کنید.

۶. کودک را تشویق کنید
تمجید از کودک، یکی از دلپذیرترین و در دسترس ترین مشوق ها در تربیت فرزند مستقل می باشد. همیشه فرزند خود را تحسین و تشویق کنید، حتی اگر کودک هنوز همه چیز را درست انجام نداده است. او احساس می کند که از تلاش های او قدردانی می کنید و می خواهد دوباره تلاش کند. نیازی به ستایش کردن با کلمات تملق آمیز در هر مناسبتی نیست، تمجید نباید اغراق آمیز بوده، بلکه باید شایسته و مناسب باشد.

۷. به کودکتان پاداش دهید
گاهی اوقات کودکان با پرداخت هزینه از تجربه یک کار بهره می برند. سعی نمایید با کودک خود در مورد کارهایی که در برنامه روزانه معمول او گنجانده نشده، مذاکره کنید. این کارها می توانند یکی از موارد زیر باشند:
- شستن ماشین
- هرس کردن علف های هرز باغ
- آبیاری گل ها
بتدریج می توانید به او پیشنهاد دهید که کار اساسی تری مانند یک کار پاره وقت در تعطیلات انجام دهد. شما با این روش های مهم تربیت فرزند مستقل، کودک را برای یک زندگی بزرگسالانه و مسئولانه آماده خواهید کرد.

۸. قرداد تنظیم کنید
برای تربیت فرزند مستقل و حل موقعیت های بحث برانگیز، از کودک بخواهید که خودش تصمیم بگیرد که چگونه بهترین رفتار را انجام دهد. نتایج تمام اعمال او را مورد بحث قرار داده و به او اجازه دهید آزادانه افکار خود را بیان نماید. او باید بتواند به طور آشکار در مورد آنچه باعث ناراحتی او می شود، صحبت کند. توافق کنید که اگر کودک بازی های عصرانه را به موقع به پایان برساند و خودش برای خواب آماده شود، شب ها یک داستان برایش بخوانید. به کودک خود هشدار دهید که اگر توافق از طرف او شکسته شد، همه برنامه ریزی ها بلافاصله لغو می شوند.

۹. غر نزنید یا التماس نکنید
اگر نمی خواهید فرزندتان سهم خود را در مسئولیت های خانوادگی به عنوان کار سخت برداشت کند، با این فعالیت با لذت رفتار کنید. همچنین او را مجبور به انجام کارهای خانه نکنید.
شما نباید کودک را مجبور به انجام برخی کارها کنید. هدف شما باید انگیزه دادن به کودک و پرورش میل به مفید بودن و مسئولیت پذیری در او باشد. به اندازه ای که شرایط ایجاب می کند، کار را سرگرم کننده کنید. فریاد زدن و اجبار هرگز گزینه خوبی نیست. شما با مجبور کردن فرزند خود به کار، یک بار به پیروزی خواهید رسید. درنهایت با اعمال خشونت، کودک را به سادگی از انجام کارهای ساده متنفر خواهید کرد.برخی از کودکان به راحتی مسئولیت پذیر می شوند، برخی دیگر نیاز به زمان و صبر والدین دارند. هدف تربیت فرزند مستقل به وضوح ارزش تلاش را دارد.

۱۰. اجازه دهید کودکتان پیامد کارهایش را ببیند
بخشی از تربیت فرزند مستقل و بزرگ شدن، درک این موضوع است که اگر کاری را انجام دهید، در نتیجه آن، اتفاقی می افتد. آموزش این مورد به فرزند خود، یک فرآیند ساده می باشد. با این حال، او را تشویق به رفتار بهتر و در عین حال آموزش مسئولیت پذیری می کند.
با توضیح عواقب رفتار بد فرزندتان، به او این فرصت را بدهید تا کار درست را انجام دهد. به عنوان مثال، اگر فرزندتان روی دیوار نقاشی می کشد، به او بگویید دست از این کار بکشد وگرنه بازی او را تمام می کنید. این کار، به کودک هشدار و فرصتی برای تغییر رفتار می دهد.
اگر فرزند شما کار خود را متوقف کرد، او را به خاطر آن تحسین کنید. بدین صورت شما یک حلقه بازخورد مثبت برای فرزندتان ایجاد خواهید کرد. اثرات آرام بخش به کودکان کمک می کنند تا یاد بگیرند که هنگام انجام کارهای بد چه اتفاقی می افتد. ثبات والدین، یک عامل کلیدی در فرزندپروری مثبت است.

۱۱. پس انداز کردن را به کودکتان بیاموزید
به کودک خود یک قلک هدیه بدهید و بگذارید خودش، با پول توجیبی اش هزینه ها را تقسیم نماید. در ابتدا توضیح دهید که چرا با صرف تمام پول خود، نمی تواند مقدار زیادی پس انداز کند. از کودک بخواهید با در نظر گرفتن هزینه های برنامه ریزی شده و غیرمنتظره، هزینه های خود را از قبل محاسبه نماید. در صورت لزوم، می توانید در تصمیم گیری به او کمک کنید، اما نظر خود را به او تحمیل نکنید. بگذارید خودش در مورد همه چیز تصمیم بگیرد.

۱۲. کمک کردن به دیگران را به او بیاموزید
والدین اغلب با این سوال روبرو می شوند که چرا فرزندشان با دیدن گریه همسن و سالان خود، گریه می کند؟ ممکن است کودک پیشنهاد دهد که اسباب بازی خود را به او بدهد یا او را در آغوش بگیرد.
کودکان به طور طبیعی دلسوز هستند و تمایل دارند به اطرافیان خود کمک کنند. اگر می خواهید فرزندتان تا بزرگسالی مراقب، دلسوز و خیرخواه باقی بماند، باید به او یاد دهید که به دیگران کمک کند. اول از همه باید به کودک بیاموزید که مراقبت از دیگران خوب بوده و کمک به کسانی که نیاز به کمک دارند، ضروری است.
در این دنیا گرسنگی و بیماری های صعب العلاج وجود داشته و بسیاری از مردم سقفی بالای سر خود ندارند. به همین دلیل این دنیا، به شدت به افرادی که آماده کمک و مراقبت هستند، نیاز دارد. مطالعه اخیر روانشناسان آمریکایی نشان داد که کمک به دیگران باعث شادی، هدفمندی و به طور کلی رضایت فرد از زندگی می شود. آموزش کمک به دیگران، برای کودک شما و همه دنیا امری مفید است.
مطالعه دیگری نشان داده که 77 درصد از کودکان و نوجوانان نمی دانند که آیا والدینشان به دیگران کمک می کنند یا خیر. همچنین برای فرزندان چگونگی کمک کردن والدین به دیگران مبهم است. به همین دلیل برای آموزش شفقت به کودک و کمک به دیگران، الگوبرداری از والدین مهم می باشد.

۱۳. به او یاد بدهید از خودش مراقبت کند
در سن 10-11 سالگی، کودک می تواند به تنهایی خانه را برای مسافت های کوتاه ترک کند. او همچنین می تواند از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده نماید. گاهی اوقات نیاز به این کار، پیش از کلاس های اول به وجود می آید.
برای اینکه کمتر نگران فرزندتان باشید، قوانین راهنمایی و رانندگی را به او بیاموزید. همچنین اصول رفتار ایمن در مکان های عمومی را از همان اوایل کودکی به او آموزش دهید. توصیه می شود که کودک، تلفن یا ساعت هوشمند همراه خود داشته باشد. تلفن همراه به او اجازه می دهد، در صورت لزوم تماس بگیرد. به علاوه همیشه می توانید موقعیت مکانی او را ردیابی کنید.

۱۴. به او اجازه دهید شکست بخورد
آیا کودک شما اسباب بازی ها را دور می اندازد؟ آیا از مالیدن پوره میوه روی صورتش لذت می برد؟ برای تربیت فرزند مستقل، نباید او را سرزنش کنید. وظیفه شما این است که به فرزند خود این فرصت را بدهید که عمل کند. انجام کارهایی که او دوست دارد، به معنای احساس استقلال می باشد. به او اجازه دهید کاری را که می خواهد انجام دهد، حتی اگر در ابتدا نتایج ناموفق باشند.
وقتی مطمئن نیستید که کودک می تواند کاری را درست پیش ببرد، به او نشان دهید که چگونه آن کار به درستی صورت می گیرد. با درخواست های او برای مقابله با مشکل خودش مخالفت نکنید. فقط زمانی کمک کنید که خودش از شما درخواست می کند. تسلط موفقیت آمیز بر مهارت های استقلال، به خوبی علاقه کودک را به افزایش آنها تحریک می نماید.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
کلام آخر
فراموش نکنید که کودک را برای بروز هر نشانه ای از استقلال تحسین کنید. حتما به انجام تکالیف توسط او یا نشان دادن هر گونه ابتکار دیگری از خود، توجه داشته باشید. بدین صورت او خواهد فهمید که استقلال یک بار نیست، بلکه مهارتی برای جلب احترام دیگران توسط فرد است. همچنین استقلال، گسترش آزادی را به دنبال دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تربیت فرزند مستقل به وبسایت روانشناسی فریبا کیانی مراجعه نمایید.مجموعه ما در تمامی زمینه های روانشناسی و تربیت کودک و نوجوان، به شما کمک خواهد کرد.
منبع: givekidsthearts
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
اگر فرزندمان راه درست انجام کاری را بلد نباشد چگونه باید او را در شرایط مخصوص قرار دهیم؟
اگر می خواهید فرزندتان مستقل شود باید اجازه دهید تا کارهایی را که میخواهد انجام دهد تا یاد بگیرد شکست بخورد و از خودش مراقبت کند اما باید قبل از هرچیزی راه درست انجام هر کاری را به او یاد دهید و بعد به فرزندتان اجازه دهید تا کارهای مورد علاقه اش را انجام دهد. در جلسات زوج درمانی راه های مراقبت از فرزند نیز به والدین گفته می شود .شما می توانید از این جلسات مشاوره نیز کمک بگیرید.
چگونه کارهایی مثل پس انداز کردن را به فرزند خود بیاموزیم؟
پس انداز کردن از کارهایی است که حتما باید به کودک یاد داده شود برای این کار می توانید به همراه کودک برای خرید قلک اقدام کنید و سپس او را تشویق کنید که با مدیریت هزینه های خود می تواند چه چیزهایی را تهیه کند .
دیدگاهتان را بنویسید