افسردگی در زنان

افسردگی در زنان یک موضوع بسیار شایع است. بسیاری از زنان در شرایط مختلف فشار روانی و ضعف بسیاری را تجربه میکنند. این افراد نمیتوانند در مقابله با مسائل بیرونی احساس قدرت و اعتماد به نفس کافی داشته باشند و افسردگی به آنان هجوم میآورد. تحقیقاتی که اخیرا در حوزه افسردگی زنان انجام شده است نشان میدهد افسردگی در زنان سه برابر بیشتر از مردان گزارش شده است و مردان در مقابل افسردگی بسیار از زنان مقاومتر هستند.
قبل از اینکه مطالعه این مقاله را آغاز کنید حتما مقاله افسردگی چیست را بخوانید تا بتوانید به صورت کامل و جامع با این موضوع و عوامل ایجاد آن آشنا شوید.
بررسی 25 مورد از علائم افسردگی در دختران جوان و زنان
علائم افسردگی در در افراد متناسب با شرایطی که در آن قرار دارند بسیار متفاوت است. گاهی با برخی افراد مواجه میشویم که همیشه خوشحال و خندان هستند اما از درون می رنجند و انرژی کافی ندارند؛ به عنوان مثال علائم افسردگی در زنان متاهل شاید بسیار متفاوتتر از دختران مجرد باشد.
آنچه در ادامه گفته میشود علائم افسردگی شدید است و شاید در مراحل اولیه بیماری دیده نشود.
- گریه های بی دلیل و مداوم
- مشکل در تمرکز طولانی مدت
- احساس بی ارزشی و پوچ دانستن زندگی
- احساس عدم زیبایی و داشتن حس تنفر نسبت به بدن خود
- داشتن احساس خشم و عصبانیت بی دلیل
- تفکر راجع به مرگ و مسایل این چنینی
- نداشتن احساس امیدواری به آینده
- اختلال در کیفیت خواب
- سردمزاجی و عدم تمایل جنسی
- عدم علاقه به آراستگی و نظافت
- عدم تمایل به سرگرمیهای زندگی
- کاهش یا افزایش چشمگیر اشتها
- عدم علاقه به بودن در جمع
- عدم علاقه به معاشرت با همسر و فرزندان
- اضطراب و بی قراریهای مداوم
- احساس گناه و بدبختی و بد بودن مداوم
- احساس سردرگمی، گیجی و بی برنامگی مداوم
- ضعف در حافظه به میزان زیاد و عدم تمرکز حواس
- بی میلی نسبت به همراه و شریک زندگی و مسایل عاطفی
- ایجاد وسواسهای فکری و عملی مداوم
- بیاهمیتی و ناامیدی نسبت به آینده
- تغییرات سریع خلق و خو و دمدمی مزاجی مداوم
- بهانه گیریهای مداوم و شکاکیت بالا به همسر
- عدم علاقه به جمع و تمایل به تنهایی و انزوا
- ایجاد حس خستگی بسیار زود هنگام بعد از حتی انجام یک فعالیت بسیار ساده
آشنایی با علل اصلی افسردگی در زنان
به طور کلی افسردگی در زنان متناسب با موقعیتی که در آن قرار دادند و شرایط ایجاد شده بسیار متفاوت است؛ به عنوان مثال افسردگی در زنان خانه دار شاید به سبب یکنواختی و نداشتن هدف شخصی بروز پیدا کند، افسردگی در زنان باردار احتمالا به دلیل ترس از مادر شدن و مسئولیتهای ناشناخته ظهور پیدا میکند، گاهی افسردگی در زنان متاهل به دلیل ورود به یک زندگی جدید و پذیرفتن یک شخص جدید ظاهر میشود؛ همچنین افسردگی در زنان شاغل به سبب دوری از منزل و محیط زندگی نیز میتواند بوجود آید.
از اصلیترین علل افسردگی در زنان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
اختلالات هورمونی
گاهی برخی زنان در ایام عادت ماهانه دچار احساس افسردگی میشوند. این افراد برای اینکه بتوانند به این وضعیت خود غلبه کنند باید حتما از قرصهای مکمل استفاده کنند تا از شر افسردگی نجات پیدا کنند.
نکته: افسردگی در زنان یائسه نیز یک یاز مشکلاتی است که بعد از سن 45 تا 50 سالگی اکثرا با آن مقابله میکنند.
مشکلات و ناامنیهای اجتماعی
گاهی اوقات خانمهایی که نمیتوانند در جامعه به امنیت اجتماعی و رفاه کافی دست پیدا کنند با احساس سرخوردگی بالایی مواجه میشوند و همین عامل موجب ایجاد افسردگی در آنان میشود.
ناامنیها و چالشهای اجتماعی در زنان بیش از مردان موجب بروز افسردگی میشود و همین عامل باعث می شود زنان بیشتر احساس ترس و ناامنی را تجربه کنند؛ در نتیجه موجب میشود آنان بیشتر احساس افسردگی و درماندگی کنند.
عوامل ژنتیکی
به طور کلی مسائل و مشکلات روانی ارتباط نزدیکی با مسایل ژنتیکی دارد و بسیاری از افراد بیش از دیگران مستعد ابتلا به بیماریهای روانی هستند. یکی از این مشکلات رایج که با ژنتیک ارتباط دارد، افسردگی است. افرادی که زمینه ژنتیکی دارند در مواجهه با شرایط نامناسب و یا با ایجاد تغییرات کوچکی در روند زندگیشان به افسردگی دچار میشوند که در این صورت باید از روانشناسان حاذق و راههای درمان افسردگی مختلف کمک بگیرند.
عوامل محیطی
به طو کلی زنان نسبت به عوامل و شرایط محیطی بسیار حساس هستند. این افراد ممکن است از کم توجهی دیگران، طرد شدن، نبود شرایط کافی برای رشد، عدم درک متقابل، مواجهه با رفتارهای ناخوشایند دیگران میتواند میزان آسیب پذیری آنها را افزایش داده و احتمال افسرده شدن را به همراه داشته باشد.
افسردگی به علت زایمان
یکی از علل افسردگی در زنان زایمان است. زنان به علت زایمان کاملا از نظر روانی ضعیف شده و نمیتوانند خود را برای چالشهای زندگی سرپا نگه دارند. افسردگی پس از زایمان یکی از رایجترین شکلهای افسردگی در زنان است که تا 6 ماه پس از زایمان کاملا طبیعی است؛ اما بعد از آن غیرطبیعی بوده و نیاز به درمان دارد.
درمان افسردگی در زنان
درمانهای مختلفی برای افسردگی وجود دارد که برخی از آنها را به اختصار در ادامه توضیح خواهیم داد.
- ابتداییترین آنها استفاده از درمان گیاهی افسردگی در زنان است که میزان کنترل و کسب نتیجه دلخواه در این روش بسیار پایین است.
- استفاده از داروهای شیمیایی و پذیرفتن مضرات و عوارض گسترده آن.
- درمان افسردگی بدون دارو و با استفاده از مشاوره و روان درمانی توسط یک درمانگر حرفهای و حاذق که بهترین، تاثیرگذارترین و کاربردیترین روشی است که میتوانیم، پیشنهاد کنیم.
در ادامه برخی از اقدامات اولیه و آسانی را که یک فرد افسرده میتواند انجام دهد را عنوان میکنیم.
برون ریزی و صحبت با دوستان
با نزدیکان، خانواده و دوستان خود درد و دل کنید. زنان این امتیاز را دارند که بتوانند در هنگام آشفتگیهای درونی، روانی و روحی به دیگران رجوع کنند و از کمک، حمایت کلامی و عاطفی دیگران بهرهمند شوند. فرد مبتلا به افسردگی میتواند از این طریق به افسردگی و مشکلات ناشی از آن پیروز شود. این افراد اگر در حمایت خانواده و اقوام و دوستان نزدیک قرار بگیرند قطعا به سوی بهبودی حرکت خواهند کرد.
نکته: متاسفانه در فرهنگ ما زیاد شنیده میشود که افراد مختلف با فرهنگهای مختلف اینگونه اظهار میکنند که گریه کردن برای مردان عیب است و آنان نباید در مواجه با احساسات بد خود گریه کنند یا از دیگران کمک بخواهند. این طرز فکر بسیار آسیب زا است و بهتر است مردان نیز هنگامی که مستاصل میشوند گریه یا درد و دل کنند.
داشتن ورزش منظم
داشتن ورزش منظم یکی از مهمترین ارکان سلامت روان برای خانمهاست. اغلب خانمها نمیتوانند برنامه منظمی برای ورزش یا فعالیت بدنی داشته باشند و همین نکته میتوانند زمینه ساز بروز آشفتگیهای روانی باشد. زنانی که به فعالیتهای ورزشی مشغولاند، میتوانند به راحتی خود را در مقابل این موضوع بیمه کنند.
فعالیت شغلی منسجم
به یک فعالیت منسجم و منظم مشغول شوید. داشتن یک فعالیت منظم که سبب رشد و ترقی فرد باشد در کاهش افسردگی فرد موثر است. اصولا زنان به دلیل نداشتن مسئولیتهای مالی به فکر داشتن یک شغل ثابت نیستند؛ به همین دلیل امکان ایجاد رکود، بی تفاوتی و افسردگی در آنان بسیار بالاست. این که هر زنی به یک فعالیت منسجم و رو به رشد مشغول باشد، سبب میشود که بتواند در اجتماع و زندگی شخصی خود رشد داشته و از خطر افسردگی نجات بیابد.
اهمیت به آراستگی و زیبایی خود
آراستگی و زیبایی در هر فردی میتواند احساس خوبی ایجاد کند؛ اما در زنان آراستگی و زیبایی ارتباط نزدیکی با اعتماد به نفس آنها دارد. بهتر است برای آراستگی و زیبایی خود وقت و انرژی بگذارید. نشان دهید که میتوانید برای خودتان خوشایند باشید. تغییراتی که با سلیقه شما هماهنگ است را در زندگی خود ایجاد کنید تا بتوانید به آرامش و احساس سرزندگی و شادی برسید. عدم توجه به ظاهر میتواند به مرور موجب ایجاد حس افسردگی شود و شما را به سمت و سوی بیتفاوتی و پوچی حرکت دهد.
جلب حمایت عاطفی از جانب نزدیکان
حمایت عاطفی در زنان برای جلوگیری از افسردگی بسیار موثر است. بسیاری از زنان در محیط زندگی خصوصی خود در اثر کمبود حمایتهای عاطفی از طرف همسر به افسردگی دچار میشوند. افرادی که توسط همسر خود مورد حمایت عاطفی قوی قرار نمیگیرند مستعد افسردگی هستند؛ زیرا اهمیت رابطه عاطفی برای زنان همچون اهمیت مسائل کاری برای مردان است؛ به همین دلیل زنان نمیتوانند در رابطه عاطفی برای مدت طولانی در نابسامانی به سر ببرند و بسیار سریعتر از مردان در چنین شرایطی دچار احساس افسردگی شده و خود را میبازند.
تغذیه سالم
در صورتی که بتوانید تغذیه سالم داشته باشید، میتوانید به میزان زیادی با افسردگی خود مقابله کنید. میزان افسردگی شما ارتباط مستقیمی با تغذیه شما دارد. سعی کنید میوه و سبزی بخورید، به اندازه کافی آب بنوشید، یک برنامه رژیمی منسجم داشته باشید تا بتوانید از پس آن بر بیایید و به تناسب اندام خود کمک کنید . همه این موارد در ایجاد این حس زندگی و مقابله با افسردگی برایتان موثر افتاده است.
مدیتیشن
مدیتیشن یا مراقبه یکی از اصلیترین راههای درمان افسردگی است؛ در واقع زنان در هنگام مدیتیشن میتوانند به اصل واقعی خود نزدیکتر شوند و احساس یگانگی را تجربه کنند. در هنگام مدیتیشن برای ساعتی از شر از افکار منفی رها شوید و یک فضای دلنشین فکری و احساسی ایجاد کنید. مدیتیشن یا مراقبه یک ابزار مهم برای رسیدن به فرکانس مغزی بالا و احساس شادمانی است. شما میتوانید از همین سایت مجموعه هفت روز با مدیتیشن را تهیه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید