نشانه های کنترل گری و چگونه با افراد کنترل گر رفتار کنیم

در علم روان شناسی تمامی افراد با در نظر گرفتن برخی از فاکتور ها و شاخصه های مهم در یک صفت شخصیتی واحد تعریف می شوند. شخصیت کنترل گر و کنترل گری نیز یکی از صفت ها یا تایپ های شخصیتی است که در علم روان شناسی برای برخی از افراد تعریف خواهد شد.
تایپ ها یا صفات شخصیتی مجموعه ویژگی هایی هستند که تغییر پذیری بسیار کمی دارند و ماهیت افراد را تشکیل می دهند.
از اساسی ترین ویژگی های شخصیتی افراد کنترل گر می توان به سخت گیری بسیار، کمال گرایی، انعطاف پذیری بسیار کم در زمینه های هیجانی یا احساسی و در برخی از موارد دقیق و وسواس اشاره کرد.
از آنجا که افراد دچار کنترل گری دارای چنین ویژگی هایی هستند، دور از انتظار نخواهد بود که مستعد اضطراب بالایی باشند.
بنابراین جهت کاهش اثرات منفی و بهبود آن حائز اهمیت است که از الگو رفتاری مناسبی طبق نظر مشاور پیروی کنید. در ادامه مطالب موسسه روانشناسی کیانی به ارائه مطالب و راهنمایی های بیشتری درباره افراد کنترل گر و نحوه بهبود ویژگی های شخصیتی آن ها پرداخته است.
تعریف کنترل گری چیست؟
همانطور که در مطالب قبلی نیز به آن اشاره شد، کنترل گری نوعی از انواع قالب های شخصیتی است. در تعریف کنترل گری می توان به افرادی اشاره کرد که تمایل به نقش اول بودن دارند. این افراد خواستار مطلع بودن از همه امور هستند و بیشتر به انتقاد های نا بجا می پردازند.
به صورت کلی می توان گفت: افرادی که تمایل بیش از حد به نفوذ در سایر افراد و اعمال قدرت بر آن ها دارند کنترل گر هستند. چنین افرادی مایل هستند که تمامی امور افراد طبق علاقه و خواسته آن ها انجام شود.
نشانه های کنترل گری
در قسمت های قبل به برخی از اساسی ترین ویژگی های افراد دچار کنترل گری اشاره شد. به طور معمول، قالب تمامی افراد کنترل گر نمایانگر ویژگی ها و خصوصیات مشترکی هستند.
این ویژگی ها در برخی از موارد اثر مثبت نیز خواهند داشت. با این حال بهتر است از نشانه های یک شخصیت کنترل گر اطلاعاتی در اختیار داشت. در ادامه به رایج ترین نشانه های یک فرد کنترل گر اشاره شده است.
- این افراد تمایل چندانی به تفریح کردن ندارند.
- افرادی پیرو موازین اخلاق و انسان دوست شناخته می شوند.
- تک روی در این افراد بسیار مشهود است.
- لجبازی از اصلی ترین ویژگی های این قالب شخصیتی است.
- این افراد دارای تفکر دو قطبی هستند.
- افراد کنترل گر وسواس و مشکوک هستند.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
علل ایجاد شخصیت کنترل گر
کنترل گر همچون سایر قالب های شخصیتی وابسته به پیشینه کودکی افراد و وقایع رخ داده در دوران آن ریشه یابی خواهد شد. البته برخی از متخصص ها بر این باور هستند که بر پایه برخی از عوامل ژنتیکی افراد دارای چنین شخصیت هایی می شوند.
به طور غالب این افراد در خانواده ای آشفته و سخت گیر رشد کرده اند و به مرور اضطراب در آن ها افزایش یافته است. پس از مقابله فرد کنترل گر با دشواری های داخل خانواده، فرد جهت کاهش اضطراب خود بر اطراف قالب می شود.این افراد نیاز به درمان اضطراب دارند.
فرد با اعمال برنامه ریزی ها و قوانین تعیین شده در صدد کاهش صدمه ها و آشفتگی اطراف خود اقدام می کند. البته این اقدام ها تنها در یک دوره زمانی پاسخگو نیاز و رفع مشکل فرد است و به مرور زمان مشکل ساز می شود.
همچنین افرادی که در خانواده های سرد، کم عاطفه و پیرو قوائد رشد می کنند نیز دارای شخصیت کنترل گر خواهند شد. در واقع کودک های رشد یافته در این بستر خانوداگی پس از سرپیچی با تنبیهی خشن مواجه می شوند.کنترل گر ها منتقد های بزرگی هستند.این افراد در موارد شدید میتوانند دچار افسردگی شوند و فقط درمان افسردگی می تواند آن ها را کمک کند.
ویژگیهای مهم شخصیت کنترل گر
همانطور که در مطالب قبلی نیز به آن اشاره شد، افراد در قالب کنترل گری دارای ویژگی های مشترکی هستند. این ویژگی ها که به عنوان نشانه های شخصیتی این افراد تلقی می شوند، دارای میزان متغیری خواهند بود.
با این حال به صورت کلی می توان گفت: افراد کنترل گر تحمل هیچ نقص و ایرادی را نخواهند داشت و افراد را موظف به پیروی از قوانین خواهند دانست.این افراد در روابط خود با همسرانشان نیز دچار مشکلات زیاد می شود که پیشنهاد ما زوج درمانی می باشد.
این دسته از افراد حتی وجود قوانین سخت گیرانه در زندگی خود را غیر معمول نمی دانند. به همین علت تخطی از قوانین خود را با تنبیه سخت گیرانه ای مجازات خواهند کرد. افراد کنترل گر دقت بسیاری بالایی در اجرا برخی از امور زندگی خود نیز دارند. این دقت ها و برنامه ریزی ها در زمینه های زیر رویت می شود.
- امور مرتبط با فرزندان و تربیت آن ها
- برنامه تحصیلی و آینده مرتبط با آن
- اعمال کننده قدرت و وسواس بسیار در زمینه شغلی
- تمایل به نفوذ در زندگی افراد در زمینه های مختلف
شاخصه اصلی در کنترل گر ها
با توجه مطالب فوق، مشاوران حاضر در موسسه روانشناسی کیانی جهت راهنمایی بیشتر دو شاخصه و ویژگی اصلی را در افراد کنترل گر معرفی می کنند.
از نظر بسیاری از مشاوران دو ویژگی کمال گرایی و فرد گرایی در افراد کنترل گر بسیار مشاهده می شود. به گونه ای که این افراد هیچ گونه تمایلی به مشارکت کار های گروهی و همکاری با دیگران نخواهند داشت.
این افراد با اعتماد به نفس فوق العاده، کمال طلبی بسیار و برنامه ریزی دقیق به اجرا امور به صورت فردی می پردازند. با این حال بسیار مشاهده شده است که توانایی به پایان رساندن امور و نتیجه بخش کردن آن ها را نخواهند داشت.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
رفتار با شخصیت کنترل گر
وقتی در مقابل فرد کنترل گر هستید، می بایست با پیروی از برخی تکنیک های رفتاری شرایط را تحت کنترل خود قرار دهید. در اولین گام ضروری است که بر خشم خود کنترل داشته باشید و سعی بر اعمال رفتار سالم کنید.
در مقابل این گونه افراد بسیار مسمم و با جرئت حاضر شوید؛ به گونه ای که در مقابل خواسته های غیر منطقی فرد ایستادگی کنید. همچنین لازم است از همدلی و دلسوزی او جهت درک خواسته های خود استفاده نمایید.
بیشتر بخوانید:چگونه جذاب باشیم و راه های افزایش جذابیت را بشناسیم؟
بسیار طبیعی است در مقابل رفتار برخی از این افراد دچار برانگیختگی احساسی شوید، اما مهم نحوه مدیریت شرایط خواهد بود. بنابراین توصیه می شود در مقابل چنین افرادی از الگو رفتاری زیر استفاده نمایید.
- کنترل بر احساس خشم خود داشته باشید.
- سعی کنید خود را در موقعیت فرد کنترل گر قرار دهید.
- مانند فرد کنترل گر فکر کنید تا توانایی درک رفتار را داشته باشید.
- تاکید بر نقاط قوت شخصیت فرد کنترل گر کنید.
- برخی از امور را بر عهده کنترل گر بگذارید.
- او را از ارزش های خود آگاه کنید.
بهترین کلینیک مشاوره و روانشناسی
همانطور که اشاره شد، جهت بهبود رابطه با فرد کنترل گر و رفتار های کنترل گری بهتر است به کلینیک های روانشناسی و مشاوره مراجعه نمایید. متخصص های روانشناسی برای بهبود شرایط برخی از الگو های رفتاری سالم را ترسیم می کنند.
همچنین این افراد برای مدیریت شرایط طرح واره درمانی را برای افراد در نظر می گیرند. بنابراین بسیار اهمیت دارد که برای بهبود شرایط فرد کنترل گر به مشاوران ماهر و معتبر مراجعه نمایید.حتی شما می توانید از خدمات مشاوره آنلاین روانشناسی فریبا کیانی برای رفع این مشکل استفاده نمایید.
در موسسه روانشناسی کیانی نیز مشاوران با تجربه در حوزه خانواده با تحصیلات آکادمیک مرتبط کمک به بهبود روابط و مدیریت آن ها می کنند.
منبع: medicalnewstoday ، healthline ، psychometrist
روانشناسی کیانی
سوالات متداول
- افراد کنترل گر چه ویژگی هایی دارند؟
- این افراد تمایل چندانی به تفریح کردن ندارند.
- افرادی پیرو موازین اخلاق و انسان دوست شناخته می شوند.
- تک روی در این افراد بسیار مشهود است.
- لجبازی از اصلی ترین ویژگی های این قالب شخصیتی است.
- این افراد دارای تفکر دو قطبی هستند.
- افراد کنترل گر وسواس و مشکوک هستند.
- کنترل گری به چه معناست؟
در تعریف کنترل گری می توان به افرادی اشاره کرد که تمایل به نقش اول بودن دارند. این افراد خواستار مطلع بودن از همه امور هستند و بیشتر به انتقاد های نا بجا می پردازند.
دیدگاهتان را بنویسید