شخصیت اجتنابی چیست و چگونه می توان آن را تشخیص داد؟

با پیشرفت علم روانشناسی، می توان مشکلات روحی و روانی انسان ها را به راحتی تشخیص داد و آن ها را درمان کرد. برخی از این مشکلات، در دسته بیماری ها و اختلال های شخصیت طبقه بندی می شوند. این اختلال ها انواع مختلفی دارند که یکی از اصلی ترین آن ها، اختلال شخصیت اجتنابی است.
این اختلال ممکن است برای فرد بیمار و اطرافیانش به شدت آزار دهنده باشد و برخی از عملکرد های عادی این افراد را در زندگی مختل کرده و زندگی را برای مردم سخت کند.در ادامه این مقاله قصد داریم تا به عمق این اختلال سفر کرده و چیستی این اختلال را بررسی کنیم. در انتها نیز به علائم این اختلال و دلایل بروز آن پرداخته و اطلاعات خود را درباره این مشکل، رشد می دهیم.شما می توانید برای رفع مشکلات خود از مشاوره آنلاین روانشناسی با فریبا کیانی نیز استفاده کنید.
اختلال شخصیت چیست؟
به مجموعه ای از اختلالات و ناهنجاری های شخصیتی که باعث بروز رفتار نامتعارف توسط افراد شود، اختلال شخصیت گفته می شود. مشکلات به وجود آمده به سبب اختلال شخصیتی، می تواند زندگی افراد را مختل کرده و شرایط عادی آن ها را نابود کند.
عموما تمامی افرادی که به انواع اختلالات شخصیتی مبتلا هستند، چهار ویژگی مشترک را در خود دارند. این چهار ویژگی عبارت است از: عدم توانایی در انجام کارها یا انجام کار به صورت ناتمام، تجربه ناراحتی ها و ناخوشی های روحی و جسمی در طول زندگی، انجام رفتار های خطرساز برای خود و خانواده و در نهایت قابل پذیرش نبودن از نظر اجتماعی و فرهنگی.
حال که درباره اختلال های شخصیتی اطلاعاتی به دست آوردیم، زمان آن رسیده تا به بررسی اختلال شخصیت اجتنابی بپردازیم.
خدمات روانشناسی فریبا کیانی
تعریف اختلال شخصیت اجتنابی
این اختلال یکی از مهم ترین و شایع ترین اختلال های شخصیت بوده که افراد زیادی به آن درگیر و مبتلا هستند. اصلی ترین ویژگی افراد مبتلا به این اختلال، دوری گزینی از اجتماع و پرهیز از برقراری روابط اجتماعی است. کسانی که به این اختلال دچار هستند، به شدت از تعاملات فردی و اجتماعی اجتناب می کنند و این اجتناب، به دلیل حسی درونی انجام می گیرد؛ حسی سرشار از بی لیاقتی و تفکرات منفی نسبت به خود.
متاسفانه این افراد، با عینک بدبینی به خودشان نگاه می کنند و تصوری کاملا منفی نسبت به شخصیت خود دارند.
احساس بی کفایتی، بی عرضگی، جذاب نبودن و غیره تنها بخشی از این احساسات منفی هستند.
علائم اختلال شخصیت اجتنابی
مطالعه علائم مختلفی که ممکن است به واسطه این بیماری بروز کنند، در درمان و تشخیص هرچه بهتر این اختلال به ما کمک کرده و مراحل درمانی را سرعت می بخشد.
حساسیت شدید نسبت به انتقاد و عدم انتقادپذیری، احساس حقارت، ترس شدید از طرد شدن و ترس از صحبت یا حضور در مراسمات اجتماعی بخشی از علائم اختلال شخصیت اجتنابی به شمار می رود.
عموما مبتلایان به این اختلال، سعی می کنند تا مشاغلی فردی را برای خود انتخاب کنند و این گونه تا حد ممکن از حضور در مکان های اجتماعی و عمومی و برقراری ارتباط پرهیز کنند.
علل اختلال شخصیت اجتنابی
بررسی دلایلی که می توانند منجر به مبتلا شدن افراد به چنین اختلالی باشند، می تواند در پیشگیری و ریشه یابی اختلال کمک کرده و مسیر افراد را برای ادامه هموار سازند. این دلایل عبارتند از:
- ژنتیک: ژنتیک عاملی محوری و مهم در تمامی اختلال های روانی به شمار می رود. احتمال ابتلا به اختلال های شخصیتی در افرادی که بستگان نزدیک آن ها به این مشکلات مبتلا هستند، بسیار بیشتر از عموم مردم خواهد بود.
- محیط: محیط زندگی شما در دوران کودکی، تاثیر فراوانی بر روی شخصیت آینده شما خواهد داشت. اگر کودک در محیطی معمولی و مناسب رشد نکرده باشد و والدین در پر کردن خلع های عاطفی او موفق عمل نکنند، احتمال ابتلای کودک در آینده به مشکلات روحی و روانی به شدت افزایش پیدا خواهد کرد.
- والدین و شیوه تربیتی: انتخاب شیوه تربیتی نامناسب نیز یکی از اصلی ترین دلایل ابتلا به بیماری های روحی و روانی به شمار می رود. عموما دو گونه از والدین فرزندانی ناسالم را تربیت میکنند؛ والدین سختگیر و والدین پرخاشگر.
اگر دوران کودکی سختی را تجربه کرده باشید و خانواده سختگیر یا پرخاشگرتان، برای شما دردسرهایی ایجاد کرده باشند، احتمال ابتلای شما به بیماری های روانی به طرز فزاینده ای افزایش پیدا می کند.
اختلال شخصیت اجتنابی و اختلال شخصیت اسکیزویید
اختلال شخصیت اسکیزوئید، اختلالی است که منجر به گوشه نشینی فرد بیمار شده و او را از برقراری ارتباط با جامعه و افراد مختلف، منع میکند. به دلیل شباهت این بیماری با بیماری اجتنابی، بسیاری از افراد و حتی متخصصین، این دو بیماری را با یکدیگر اشتباه می گیرند.
تفاوت اصلی میان این دو اختلال، در نحوه رفتار بیماران و طرز تفکر آن ها نسبت به مردم و اجتماع نهفته است. در بیماری اسکیزوئید، افراد تمایلی به برقراری رابطه با افراد نداشته و هیچ تمایلی برای ورود به جامعه ندارند. این مسئله درباره بیماران شخصیت اجتنابی کاملا متفاوت است؛ این بیماران تمایل به حضور در جامعه دارند اما به دلیل هراس و طرز تفکری که درباره خود دارند، موفق به انجام این مهم نمی شوند.
شخصیت اجتنابی و شخصیت وابسته
بسیاری از بیماری های روانی و اختلالات شخصیتی، علائم مشابه به هم را دارند و این مسئله می تواند سبب گیج شدن فرد یا درمانگر او باشد، بیماری شخصیت وابسته نیز یکی دیگر از اختلالات شخصیتی محسوب می شود که ممکن است آن را به اشتباه، بیماری و اختلال شخصیت اجتنابی تصور کنند.
در اختلال وابستگی، بیماران به دلیل وابستگی شدید به فرد یا افرادی که در دایره نزدیکان خود دارد، از حضور در اجتماع جلوگیری می کند، در حالی که این مسئله درباره بیماران اجتنابی کاملا متفاوت بوده و به هیچ عنوان صدق نمی کند.
راههای درمان اختلال شخصیت اجتنابی
درمان این اختلال، نیاز به حضور پررنگ مشاور داشته و فرد نمی تواند به خودی خود بر این مشکل، غلبه کند. درمان اختلالات روحی هرچند که در ظاهر سخت و زمان گیر به نظر می رسند، اما می توان با استفاده از صبر و پشتکار، به آن ها غلبه کرد و بر این اختلالات به راحتی پیروز شد.
دو راه عمده و اصلی برای درمان این بیماری وجود دارد که هر دو آن ها نیاز به حضور در مراکز درمانی خواهد داشت. یکی از این دو روش، شرکت در گروه درمانی است. گروه درمانی می تواند تاثیر بسیار خوبی را بر روی روحیه افراد گذاشته و آن ها را از نظر روانی، برای مقابله با این مشکلات، آماده سازد.
روش بعدی شرکت در جلسات روان درمانی است اما باید به این نکته دقت کرد که شرکت در این جلسات، در صورتی که از مراکز مشاوره خوبی بهره مند باشید کارساز خواهد بود و مراکز نامعتبر، ممکن است تاثیر خوبی در روند درمان شما نداشته باشند.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.

برای رفع مشکلات درونی و درمان آن ها تنها نیستید.
من، فریبا کیانی، در این مسیر شما را همراهی خواهم کرد.
بهترین کلینیک درمان اختلالات شخصیت
انتخاب یک کلینیک مشاوره مناسببرای درمان انواع اختلال شخصیت اجتنابی و دیگر اختلالات روانشناسی نیمی از راه درمان به شمار می آید. کلینیک مشاوره کیانی یکی از بهترین مراکزی است که می توان برای مراجعه به آن اعتماد کرد. این مرکز مشاوره با استفاده از تجربه بالا و کارکنان حرفه ای و مجرب، توانسته تا نامی مناسب برای خود در این زمینه به پا کرده و به انواع مردم، خدمات ارائه دهد.
منبع: webmd
روانشناسی کیانی
دیدگاهتان را بنویسید